Најновије

Творац "карађорђеве шницле" представио кувар "Најбоља јела Србије" (ФОТО)

У аутентичном амбијенту „Мићине домаће кујне“ 25. децембра представљен је јединствен кувар „Најбоља јела Србије“ који су написали чувени Милован Мића Стојановић и његов син Милан Стојановић.

Мића Стојановић (Фото: Правда)

У аутентичном амбијенту „Мићине домаће кујне“ 25. децембра представљен је јединствен кувар „Најбоља јела Србије“ који су написали чувени Милован Мића Стојановић и његов син Милан Стојановић. 
О књизи је поред аутора говорио и Мићин ученик, Душан Штулић, сада професор на Вишој хотелијерској школи у Београду. 
Милан Стојановић је истакао да је у припреми „Велики српски кувар“ који ће садржати преко 1300 јела. „Од господина Дејана Папића смо добили задатак да одаберемо 100 најбољих и најлепших јела. То није био лак посао, али био сам почаствован што сам радио са својим оцем и мислим да смо успели да укључимо јела из свих крајева Србије и да буду заступљене све намирнице. И предјела и главна јела и салате и слаткиши.“
У књизи „Најбоља јела Србије“ можете наћи рецепте за традиционална јела међу којима су: пребранац, пихтије, манастирске сарме, гибаница, златиборска лепиња, печурке са пилећом џигерицом, роловане тиквице са сланином и сиром, супе и чорбе, телећи котлет на српски начин, лесковачку мућкалицу… и још много тога што ће сасвим сигурно задовољити и највеће гурмане и сладокусце.

Мића Стојановић је почео сасвим случајно да се бави кувањем, а сада је то његов живот: „С временом сам заволео кување. У почетку нисам знао шта је то угоститељство, али сам био окружен сјајним људима од којих сам много научио, мало од Словенца, мало од Чеха, мало од Аустријанца. То је било после 1948. Почео сам у ’Империалу’ у данашњој Васиној, где се спремала храна за тадашњу владу Југославије. И дан-данас волим струку и настојим да оставим Српству што више јела са именом наших великана као што су Тесла, Пупин, добар краљ, добар борац, о сваком сам понешто ’компоновао’, тако да сам знањем и умећем и уз помоћ породице много тога успео да направим.“ 
Мића Стојановић је и аутор чувене карађорђеве шницле: „Радио сам у једном ресторану и требало је спремити кијевски котлет за који нисам имао састојке. И кажем да ћу направити јело слично нарученом, али боље. Узео сам телећу шницлу, уролао у кајмак и све што иде, и веома им се допало.“
Бивши Мићин ученик Душан Штулић много је научио од свог професора: „Мића је увек знао да направи атмосферу. Кад год је било тешко и напето, он је умео да ’спусти лопту’ и не изгуби контролу, и додатно нас мотивише.“ 
Читање овог кувара, надахнутог разноврсношћу и квалитетом традиционалне кухиње, омогућиће нам не само да с лакоћом припремамо домаћа јела него и да обогаћени новим сазнањима употпунимо ужитак посете ресторанима националне кухиње.
На крају приче, Драгиша Симић је одржао новогодишњу здравицу и захвалио се домаћинима на изврсном гостопримству. Прочитајте ОВДЕ какав је то идеалан поклон за ваше најмлађе? Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Направите преукусну карађорђеву шницлу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Небојша Јеврић: Молер

На зиду Парохијског дома, увек пуног, дао је да се нацрта Ајфелова кула са минаретом и хоџ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА