Најновије

У СВЕТСКИ РАТ ЗБОГ ЛИЧНОГ ИНТЕРЕСА: Порошенко жели крв да би остао на власти

Викенд обрачун између руске и украјинске морнарице у Керчком пролазу је опасна игра којој прибегавају и украјински председник Петро Порошенко и руски председник Владимир Путин како би појачали свој положај унутар својих земаља, тврде стручњаци.

Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Док се украјински „краљ чоколаде“ суочава с драстичним падом популарности пред председничке изборе, у сличним проблемима је и шеф Кремља, који је у марту обезбедио нови председнички мандат, али се због најављених пензионих реформи први пут сусрео с бунтом у свом гласачком телу.

Без разлога

- Формално, не постоји разлог за увођење ратног стања који није постојао у време најкрвавијих сукоба. Ипак, први пут су руске снаге отворено напале украјинске бродове, па се то може сматрати ратним чином. Русија је брзо указала на то да ескалација сукоба на унутрашњем нивоу одговара Порошенку. Избори су заказани за 31. март, али не могу да буду одржани у случају ратног стања - наводи у својој колумни Леонид Бержински, аналитичар Блумберга.

Како каже, Порошенко не може да очекује успех на основу економске ситуације у земљи.

- Пет година после револуције, Украјина је најсиромашнија европска земља, на нивоу горем од оног пре револуције, са олигарсима и корумпираним званичницима који само отимају новац. Најновији скандали не одговарају председнику. Због тога мора да се окрене патриотизму и свом успеху у удаљавању Украјине из руске орбите. Његов изборни слоган је „Војска, језик, вера“. То је неочекивана националистичка агенда за тајкуна који је доскора имао послове у Русији. Међутим, истраживања показују да му то не пали - објашњава Бержински.

Анкете

Према недавно објављеним анкетама, Порошенко ужива подршку свега 9,2 одсто бирача, док су од њега популарнији и Јулија Тимошенко са 21,8 одсто подршке и комичар Владимир Зеленски са 13,9 процената.

- Темпирање поморског обрачуна и увођење ратног стања могли би да помогну Порошенку у привлачењу гласача. С друге стране, и руски председник губи подршку због непопуларних потеза као што је подизање границе за одлазак у пензију. Путин и Порошенко не могу да сакрију мржњу један према другом кад су у истој просторији, али су природни савезници за махање оружјем без војног и стратешког циља. Међутим, ни један ни други нису за прави рат. Рат у коме би Русија директно учествовала повећао би број мртвих, па ће оба лидера само наставити да подгревају конфронтацију и пропаганду, али ће избегавати било какав стварни рат. Наравно, инциденти су могући - наводи Бержински.

Лазански тврди да неће бити никаквог рата, Русија би самлела Украјину за три дана. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА