Потребно вам је:
– паковање посне тестенине (широки чипкасти резанци, или по жељи)
– маслиново уље
– сунцокретово уље
– стари хлеб
– со
– тахин (или таан, сусамов маслац, ког можете купити у свакој здравој храни.
Купује се у теглицама и одличан је и као посни намаз за доручак или вечеру). А можете га направити и сами.
Припрема:
Обарите тестенину у кључалој води, са мало соли и зејтина.
Скуване и оцеђене резанце, још док су врући, прелијте маслиновим уљем и благо пропрженим мрвицама од хлеба. У Хиландру се, а тако би требало да буде и у свакој кући, хлеб никад не баца.
Пред сервирање, резанци се прелију тахином. Тако резанци добијају укус, али и боју. То је грчки намаз и наша православна монашка браћа га користе на Светој гори, сходно поднебљу, а и постан је. Ако тахин, пак, правите сами, ево како то можете учинити:
200 г сусама мало пропечете у тигању са дебљим дном (али строго водите рачуна да не загори сусам, јер тахин онда буде горког укуса). Пропржени сусам стављате у блендер, додајете мало маслиновог уља, посолите, па блендирате и тако постепено са уљем и мешањем, док се не згусне довољно да би лепо могао да се размазује.
Рецепт за посну торту прочитајте ОВДЕ.
Извор: Посна јела