Најновије

Европа у страху за нафту, Америка за долар, а Руси и Кинези остварују историјско партнерство

Русија је значајно повећала извоз нафте у Кину и смањила извоз у Европу.

Нафтовод (Фото: Flickr)

Извори из руског највећег извозника Трансњефт изјавио је да су од 1. јануара повећали извоз Кини, док извоз у Европску Унију опада. Раније је економски сајт Блоомберг известио да је Русија за 19 процената смањила извоз нафте кроз балтичке и црноморске луке у првих 5 месеци 2018, а повећала извоз у Кину за 43 процента. Русија је највећи продавац нафте Европи и Кини и аналитичари тврде како је смањење извоза у ЕУ, а повећање у Кину одбрамбени механизам у време Западних санкција.

"У тренутној геополитичкој ситуацији окретање према Кини, а од Европе је заштитна мера. Овај окрет омогућава Руској Федерацији да осигура нафтну индустрију од санкција са Запада." рекао је Антон Потакович, виши аналитичар у Бинбанк.

"Кинеска економија се брзо развија и продаја више нафте је такође профитабилна из економских разлога. Кина је велики купац нафте и тек ће да повећава увоз. Ово чини кинеско енергетско тржиште једним од најпожељнијих у очима руских извозника.

Русија је извозила 5.052 милиона тона, или 1.32 милиона барела нафте дневно у Кину током фебруара, што је пораст за 17.8 процената у односу на прошлу годину." рекао је он.  

До повећања продаје је дошло захваљујући другој линији руско-кинеског нафтовода која је почела са радом 1. јануара и дуплирала капацитет ЕСПО система. ЕСПО систем повезује Русију и Кину директним нафтоводом. Захваљујући овом повећању капацитета Русија и Кина ће да смање своју зависност и коришћење америчког долара у нафтној трговини.

Ако желите да знате како изгледа Кинеско-амерички рат ласерима погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Rt.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је изгледала изградња ЕСПО нафтовода и како он сада изгледа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА