Лековитост медоваче потиче управо од меда и прополиса, од којих се и прави овај изврстан ликер. Повољно делује на циркулацију, против бактерија и вируса и побољшава апетит и варење, те је идеалан аперитив.
У поређењу са алкохолним пићима дејство медоваче је зачуђујуће и чудесно. Медовача даје бодрост, радост и смирење без ошамућивања, раслабљења и нездравог узбуђења. После њене употребе нема главобоље, слабости, мучнине. Напротив, медовача испијена са мером даје снагу и здравље.
Многи из незнања ликер-ракију од меда погрешно називају и “медовина”. Наиме, медовина је вино са додатком меда, док је медовача – медена ракија или правилније ликер од меда (шљивовица, виљамовка, дуњевача, кајсијевача обогаћена медом).
Многи не знају да медовачу могу врло лако да направе сами, код куће, и да тако проверено знају ког је квалитета мед коришћен за њену припрему, као и ког је квалитета ракија која се користи за добијање медоваче.
Обично се користе домаћа ракија лозовача и најбољи ароматични мед од липе.
0,5 кг меда
0,8 л – 38-42 %-тне лозоваче
0,1 л прокуване или дестиловане воде
0,1 л сувог белог вина
1 лимун (корица)
прстохват коријандера
Припрема:
Мед се улије у већи лонац и уз мешање умерено загреје да постане течан. Лонац се одмакне са рингле. Ако је мед довољно течан додају се лозовача, прокувана вода,бело вино, нарендана лимунова кора и уситњени коријандер уз стално мешање. Тако припремљена смеса улива се у флаше које се добро затворе.
Након два месеца стајања смеса се филтрира, а ракија улије у чисте флаше.
Што дуже стоји, то је боља!
Рецепт за рафаело колач на лак начин прочитајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф