Најновије

ТРАМП ХОЋЕ ДА РАЗБУЦА НАТО, ПРЕТИ ПОВЛАЧЕЊЕМ ВОЈСКЕ ИЗ НЕМАЧКЕ: Лидер САД би да оконча западни војни савез!

Амерички председник Доналд Трамп хоће да уништи НАТО савез. Он је запретио да ће повући 35.000 својих војника из Немачке јер та држава не плаћа довољно новца у касу алијансе.

Трамп (Фото: donaldjtrump. com)

Нико не плаћа

Те речи изазвале су страх у целој Европи, а аналитичари сматрају да би повлачење војске САД са Старог континента значио почетак краја тог војног савеза.

Према наводима "Вашингтон поста", Трамп је нове идеје изнео на недавном састанку са високим генералима Пентагона и својим саветницима у Белој кући. Те наводе медију је пренео владин званичник који је желео да остане анониман.

- Председник је веома бесан јер Немачка и друге европске земље не желе да уплаћују свој део у буџет Северноатлантске алијансе. САД издваја чак четири одсто бруто-друштвеног производа за НАТО. С друге стране, Немачка издваја само 1,2 одсто, а канцеларка Ангела Меркел не жели ни да чује да се издавања повећају - рекао је тај извор.

Он је додао да је Трамп зато одлучио да своје војнике који су већ 70 година стационирани у Немачкој пошаље кући или их премести у друге европске земље.

- У америчким базама у Немачкој налази се 35.000 војника САД. То је најважнији контигент америчке војске у иностранству. Међутим, Трамп сматра да није у реду да толики број војника брани границе Европе, а да Вашингтон ништа не добије заузврат. Он разматра чак и да одређени број војника пошаље у Пољску, која је једна од ретких држава која плаћа два одсто БДП-а у буџет НАТО - објаснио је тај извор.

Портпарол Пентагона Ерик Пахон потврдио је да је државни врх тражио процену да ли је исплативо да трупе остану у Немачкој.

- Такве финансијске и војне процене се стално раде и то не треба никог да брине - навео је Пахон.

Иако он није желео јавно да потврди наводе, Трамп је на Твитеру, пред самит НАТО 11. и 12. јула, свима обелоданио колико је незадовољан савезницима.

- Америчка војска брани Европу са великим финансијским губитком. Немачка, Шпанија, Француска и многе друге земље морају да улажу више новца у НАТО. Берлин издваја само један одсто БДП у војни савез, а ми издвајамо четири одсто. Тако више не може. Спрема се промена - нагласио је Трамп.

Оштро са савезницима

Он је неколико дана раније упоредио НАТО савез са Северноамеричким споразумом о слободној трговини (НАФТА).

Он је чак послао и претеће писмо у седам савезничких престоница, међу којима је и Берлин, да би их подсетио да су у обавези да до 2024. почну да издвајају два одсто БДП на одбрану. То је договорено 2014. после украјинске кризе, али се само четири државе у ЕУ тога придржавају.

Ово, иначе, није први пут да Трамп прети да ће укинути НАТО. Он је још током предизборне кампање говорио да је тај савез лош за његову земљу, због чега више не жели да га финансира.

Натерао Саудијце да повећају производњу нафте

Председник САД Доналд Трамп затражио је од Саудијске Арабије да повећа производњу нафте због проблема у Ирану и Венецуели. - Управо сам причао са краљем Саудијске Арабије Салманом. Објаснио сам му да, због немира и дисфункционалности у Ирану и Венецуели, тражим да повећа производњу нафте, можда чак и до два милиона барела. Цене су превисоке. Он је пристао - написао је Трамп.

Испала: Причао са лажним сенатором

Лидер САД Доналд Трамп причао је у недељу три минута са комичарем познатијим као Муцави Џон, који се представио као сенатор Боб Менендес. Комичар је позвао Белу кућу и тражио Трампа, а лидер САД га је назвао два сата касније из председничког авиона.

Током разговора, Трамп је комичару, мислећи да разговара са сенатором, честитао јер је ослобођен у случају примања мита. Бела кућа је саопштила да се такве грешке често дешавају.

Џихадисти у Дари позивају Израел да их војно брани. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп: Бомбардовање наших савезника Срба велика грешка

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА