Најновије

ФРАНЦУСКИ ОФИЦИР РАЗОЧАРАН УЧИНКОМ У СИРИЈИ: Зашто имамо војску коју не смемо да користимо?! (ВИДЕО)

Пуковник Франсоа-Режи Легрије, високи француски официр укључен у борбу против ИД у Сирији, суочава се са казном. Он се са казном суочава зато што је у ауторском тексту за амерички војни часопис изрекао жестоке оптужбе на рачун метода које је коалиција на челу са САД користила да би поразила исламисте у Хајину, преосталом сиријском упоришту ИД.

Француски војник на сиријском ратишту (Фото: Јутјуб)

- Казна се разматра - изјавио је за Ројтерс портпарол француске војске Патрик Стејже. 

Агенција наводи да је пуковник Легрије, командант француске артиљерије која од октобра прошле године пружа подршку формацијама под вођством Курда у Сирији, написао је у тескту за "Нешенел дифенс ривју" да је фокус коалиције био на ограничавању сопствених ризика због чега је значајно повећан број цивилних жртава, као и размере разарања. 

- Да, победа у Хајину је извојевана, али одбијањем ангажовања копнених трупа непотребно смо продужили сукоб и тако допринели повећању броја жртава међу становништвом. Масовно смо уништили инфраструктуру и становништву понудили одвратну слику онога што би могло да буде ослобађање у западном стилу које иза себе оставља семе побуне коју одмах може да поведе нови противник - навео је Легрије. 

Он је оценио да је "коалиција могла да се отараси екстремиста, којих је било свега 2.000 и нису имали подршку из ваздуха нити модерну технолошку опрему, много брже и ефикасније слањем (у борбу) свега 1.000 војника". 

- Ово одбијање покреће питање: зашто имамо војску коју не смемо да користимо? - упитао је француски официр. 

Ројтерс подсећа да је Француска међу главним савезницима у коалицији на челу са САД која се у Сирији и Ираку бори против Исламске државе и наводи да је Легрије овим чланком осрамотио власти у Паризу и то само неколико сати пре очекиване објаве победе над исламистима. Наводи се да је чланак данас уклоњен са сајта "Нешенел дифенс ривјуа".

Нови ултиматум Хуана Гваида. Војска Венецуеле има 2 недеље да му се придружи. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Француски специјалци учествују у операцијама на истоку и северу Сирије у областима под контролом курдских снага СДФ и ЈПГ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА