Најновије

ДЕФИНИТИВНО ОДБАЦИЛИ ЗАПАД! Турска је сигуран партнер Русији! A ево зашто је то добро!

У последне две-три године, турски председник Реџеп Тајип Ердоган све жешће критикује САД, Европу и НАТО, па га је амерички спољно-политички естаблишмент позвао на стрпљење. Ердогановим нападима, углавном за “домаћу употребу”, није придаван нарочити значај, барем не довољно велики да Запад дигне руке од Турске.

Владимир Путин и Реџеп Ердоган (Фото: јутјуб)

Нажалост, изгледа да је дошло време да Запад призна нешто још непријатније: Турска је у сваком погледу дигла руке од Запада. А то значи и да би Запад требало да дигне руке од ње, а то би могло да буде боље по Европу и САД. Зашто? Зато што је до сада Турској више значио Запад, него она њему. Истина је да је Турска пружајући смештај бројним избеглицама умањила притисак нових таласа имиграната у ЕУ, али она то ради због финансијске помоћи коју јој пружа ЕУ.

Ердоганови поступци у складу су са његовом реториком. Његова одлука да увезе руске противракетне системе С-400 била је прст у око НАТО савезу: западни званичници дуго су упозоравали да би увоз тих система озбиљно могао да угрози одбрамбене способности НАТО, јер би руским техничким стручњацима пружили значајне информације о најновијим америчким ракетама и европским борбеним авионима. Турска је заоштрила односе и са Европом када је послала бродове за истраживање природног гаса у воде источног Средоземног мора, подручје на које Кипар полаже право.

Реч је о намерним провокацијама. Турска је могла да купи ракетне системе сличних капацитета чији увоз НАТО одборава, што би можда омогућило Европској унији да посредује у спору у Средоземном мору.

Уместо тога, Ердоган је проценио да би, с обзиром на слабљење америчког утицаја у комшилуку, његови безбедносни интереси били боље заштићени преко савеза са Русијом и да ће му председник Доналд Трамп дати зелено светло за промену стране. По свему судећи, такође верује да Запад неће имати петљу да наметне озбиљније санкције.

 Сада мора да се суочи с последицама. Ердоган се очигледно преварио. Европска унија је већ покренула процедуре за замрзавање контаката на високом нивоу са Турском и укидање финансијске помоћи. А та помоћ је пуно значила Турској чија је економија потонула.

Будући да Анкара није озбиљно схватила санкције, Европа би требало да оде још даље и уведе санкције турским компанијама које учествују у бушењима у источном Средоземном мору.

Амерички председник Трамп је изјавио да Турској неће бити испоручени купљени ловци Ф-35. Осим тога, његова администрација ће искључити Турску из програма производње делова за те авионе.

У даљем поступању, америчка влада може да бира између читаве лепезе различитих санкција - замрзавања имовине највиших функционера, блокаде кредита Турској или потпуног затварања америчког финансијског система за ту земљу. Циљ би требало да буде да почну са мањим ограничењима, а онда брзо појачају санкције - осим ако Ердоган не промени мишљење и одустане од руске опреме.

Уколико то не донесе резултате, Сједињене Државе и њихови европски савезници мораће да се суоче са крупнијим питањем: могу ли уопште сматрати Турску поузданим савезником?

Мада прописи НАТО не допуштају искључење чланица, постоје важна питања која треба решити, укључујући и војно присуство (људство и оружје, па и нуклеарно) у базама НАТО у Турској. Последњих година, неки НАТО команданти траже алтернативне локације на Блиском истоку за стационирање својих база, а долазак система С-400 требало би да убрза ту потрагу.

Нису само добри односи Турске и Русије по питању сарадње у одбрани проблематични за Запад.

Треба подсетити и да је Ердоган више пута кварио односе са појединачним државама ЕУ због своје политике и гоњења неистомишљеника, као и због кршења људских права.

Уколико САД и Европа схватају да им Турска више није поуздан савезник и да је више користи од њиховог односа имала Турска, онда је добра ствар то што су сада коначно научиле лекцију.

Како Руси и Сиријци заједничким снагама уништавају џихадисте, погледајте ОВДЕ.

Извор: bloomberg. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА