Најновије

ОРКЕСТРИРАНО ПРОСИПАЊЕ ФОРА: Италија Куртију "брани" чланство у СЕ

Италијански амбасадор Лука Гори оценио је да још није дошао тренутак за чланство тзв. Косова у Савету Европе и нагласио да је за тако нешто неопходан суштински напредак у формирању Заједнице српских општина (ЗСО).
Курти

Курти

"То је став који је Италија заузела заједно са Француском, Немачком и другим државама чланицама ЕУ и то је оно што покушавамо да постигнемо у Стразбуру", нагласио је Гори за Танјуг поводом захтева да се одлука Савета Европе о чланству тзв. Косова одложи.

Амбасадор је додао да је позиција Италије веома јасна и да Рим верује да је ЗСО кључни елемент за процес нормализације између Београда и Приштине.

"Због тога смо уверени да уколико не дође до суштинског напретка у вези са овим циљем, није прави тренутак да се питање кандидатуре Косова за Савет Европе стави на дневни ред", навео је амбасадор.

На питање о корацима које Италија предузима да се одложи чланство тзв. Косова у СЕ, амбасадор Гори подсећа да су већ предузети кораци у Стразбуру у координацији са другим државама чланицама ЕУ.

"Покушавамо да подстакнемо косовске власти да напредују по питању Асоцијације, али за сада нисмо видели никакав напредак", рекао је Гори и поновио да је зато позиција Италије да још није прави тренутак за чланство тзв. Косова у СЕ.

Француска, којој су се придружиле Немачка и Италија, жели да одложи одлуку о кандидатури тзв. Косова за чланство у Савету Европе на мајском састанку Комитета министара, пренео је "Албанијан пост", позивајући се на дипломатске изворе.

Француска, Немачка и Италија сматрају да чланство тзв. Косова у СЕ треба да буде одложено док Приштина не докаже да је посвећена формирању ЗСО.

Прочитајте ОВДЕ шта поручује Наришкин

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА