Најновије

Епископ Иринеј: Ако је причешће проблем како се заражавају они који не иду у цркву? Душу нам спасавају лекари, болничарке, војници...

“Ниједна православна црква на свету, као ни Римокатоличка црква, није искључила вернике из богослужења. Само је строго ограничен број присутних у храмовима, и то не свугде у свету, уз могућност праћења службе Божје преко радија и телевизије или путем интернета. Лишавање хришћана потребе причешћивања, у храму или дому, јесте опција која се у Цркви не разматра ни као теоретска могућност”, каже епископ бачки Иринеј (Буловић), члан Светог архијерејског синода и портпарол СПЦ поводом недоумица и различитих тумачења у јавности деловања Цркве у условима пандемије вируса корона.

Eпископ бачки Иринеј (Фото: Јутјуб)

Можете ли да потврдите вести да је епископ ваљевски Милутин због изолованог вируса корона смештен у београдску болницу „Драгиша Мишовић“ заједно са једним свештеником и ђаконом ове епархије?

– Епископ Милутин је заиста један од многих заражених вирусом Kовид-19, у тешком је здравственом стању и ја позивам све који у Бога верују да се моле за њега и за све угрожене опасним и опаким вирусом у нашој средини и широм света, без обзира на било чију веру или неверовање, народност или било какву другу припадност. О ваљевском свештенику и ђакону не знам ништа поближе, али мислим да су мање угрожени од свога владике. И њима желим што скорије оздрављење. Ако икад, онда смо данас сви призвани и позвани на свеопшту солидарност и зато са гнушањем пратим медијске вести и коментаре који једног истински божјег човека и божјег слугу, у тренуцима када се бори за живот, оптужују и клеветају.

Постоје ли подаци у Синоду каква је ситуација међу свештенством и монаштвом у другим епархијама СПЦ?

– Синод не располаже прецизним подацима из разних епархија наше Цркве, али непрекидно, службеним актима и јавним саопштењима, апелује на све да ситуацију схвате крајње озбиљно и да се придржавају обавезујућих препорука лекара, јунака нашег доба, и одлука државних власти, како наших тако и других где живе наша Црква и наш народ, притом не правећи труле компромисе када је у питању богослужбени живот Цркве, а пре свега људско и уставно право свих грађана који то желе да се причешћују, при чему се, уколико смо сви одговорни и као верници и као грађани, може „и ово чинити и оно не изостављати“, по речима Христовим, како то сведочи Јеванђеље по Луки.

Да ли је појава болести код свештеника и владика аргумент за оне који у причешћу и богослужењима виде опасност?

– Ни у ком случају! Зараза се добија на разне начине, нарочито када се не поштују инструкције државе и медицинске струке, а то погађа и свештена лица. Од Причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свештеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести. Ако је проблем у богослужењу и причешћивању, како то да бивају заражени они који никад у цркву и не улазе, а камоли да се причешћују? Шта нам ти несрећни заблудели људи поручују? Да је опасност у Цркви, а не у кафићима, журкама, непоштовању неопходне самоизолације и другим чиниоцима? Духовно смо као народ спали на ниске гране, али нам душу спасавају лекари, болничарке, војници, полицајци, они који прискачу у помоћ усамљеним или беспомоћним старијим људима, па, штавише, и новинари који говоре истину и не шире дезинформације и панику.

Како коментаришете тврдње појединих кругова да је Синод реаговао на страх од причешћа само зато што је снимак на друштвеним мрежама из Новог Сада, где сте Ви надлежни епископ и да је тон синодског саопштења био, како неки оцењују, нетолерантан?

– Такве тврдње су апсолутно неистините и злонамерне. Уосталом, у Новом Саду у погледу служења литургије није било ничега чега истовремено није било у било ком граду и селу у Србији. Тон пак синодског саопштења, по мени, не само да није био нетолерантан него је био сасвим умерен и одмерен. Нетолеранцију ваља потражити у оним медијским срединама које пласирају планиране и наручене кампање, као што је ова око цркве у Новом Саду. Дубоко жалим људе који се у оваквим временима и искушењима баве тако недостојним работама. То су људи спаљене савести.

Препоруке Синода: И владике у самоизолацију

Због пандемије вируса корона, Свети архијерејски синод је упутио интерни допис архијерејима СПЦ са препоруком о поштовању синодског упутства и инструкција власти у државама у којима делује СПЦ. Синод сматра да СПЦ не би требало да ствара утисак о непоштовању мера заштите, али ни да угрози суштину православне вере прекидањем служења литургије и причешћивања. У допису се истиче да одлагање освећења васкршње водице и неких других чинодејстава није проблем, али да евхаристијски живот не сме да се прекида, чак треба да буде ревноснији. У државама у којима је јавно богослужење забрањено, предлажу се другачији модели служења познати у досадашњем црквеном искуству. Синод упозорава поједине епархије СПЦ да није добро уводити мере којима би Црква „и нехотице порицала своје биће и мисију“, позивајући вернике да не долазе у храмове и да се не причешћују, или увођењем таквог начина причешћивања које код верника може створити сумњу у веру самих свештенослужитеља. Поједине епархије увеле су алтернативни начин причешћа, какав се практикује у Јерусалимској или литургији светог апостола Јакова, која се у делу СПЦ служи два пута годишње. Архијереје старије од 65 година Синод је замолио да остану у самоизолацији да „антицрквени и антисрпски медији не би оптуживали СПЦ за непоштовање мера заштите“ против вируса корона.

Епархија није одговорна за корону у Ваљеву

Епархија ваљевска јуче је званично негирала тврдње градских власти и појединих медија да је узрок појаве короне у Ваљеву недавна посета свештеника из Италије овој Епархији. У епархијском саопштењу тврди се да није било никакве посете, као да „и Епархија и епископ Милутин немају никакве везе са појавом короне у граду“.

„Епархија ваљевска благовремено и одговорно предузела све потребне мере за спречавање ширења вируса, а епископ Милутин са двојицом својих клирика, спада међу прва оболела лица, угрожена због неодговорности других људи“, истиче се у саопштењу у коме се најављују и „кривичне пријаве против свих клеветника“.

Прочитајте ОВДЕ шта је грађанима поручио епидемиолог Предраг Кон.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА