Најновије

ЈУНКЕР БЕСАН: Поново смо дозволили конфликт северних и јужних чланица!

Бивши председник ЕК Жан-Клод Јункер указао је на недовољну солидарност међу северним и јужним чланицама ЕУ у кризи изазваној епидемијом коронавируса.

Жан Клод Јункер (Фото: Јутјуб)

"Сада смо без икакве потребе дозволили да поново букне конфликт између Севера и Југа. Ништа нисмо научили", рекао је Јункер за Политико.

Он је оценио да начин на који се холандски министар финансија Вопке Коестра изразио према Италији "поново распирује конфликт између севера и југа" алудирајући на његов позив ЕУ да провери зашто неке земље немају финансијска средства да се боље изборе са економским шоком.

Јункер није желео да спекулише да ли је величина економског пакета помоћи у кризи који су договорили министри финансија ЕУ адекватна, рекавши да жели да сачека да се "слегне прашина".

"Али споразум о релативно амбициозном пакету после тешких покушаја да се постигне договор може само да се поздрави", каже он и додаје да би још један неуспех "био ударац европској идеји".

Он каже и да очекује много већи буџет ЕУ за период 2021-2027. године који би био прави инструмент за економску кризу.

Додаје и да није против идеје корона-обвезница, заједничког инструмента задуживања које би гарантовале све чланице ЕУ, али да није одговор на актеулну кизу јер би прошли месеци до њихове употребе.

Истовремено, Јункер критикује слабу реакцију Брисела на одлуку парламента Мађарске да дозволи влади премијера Виктора Орбана да влада декретом без временског ограничења.

"Нисмо могли да решимо сукоб Истока и Запада зато што Мађари делују изван сваке разумне зоне", рекао је он и додао да ЕУ није експлицитно пренела Будимпешти забринутост због последица мера усвојених ради сузбијање корона вируса по владавину права.

Кад је реч о стандардима владавине права, важно је обратити се отвореним и јасним језиком, закључио је Јункер.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то стигло Амере.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА