Најновије

СКАНДАЛ ТРЕСЕ АМЕРИКУ! ТРАМП ОВО НИЈЕ СМЕО ДА ДОЗВОЛИ: Упозорен је 10 пута на претње, али је све то игнорисао!

У Сједињеним Америчким Државама многи данас критикују председника Доналда Трампа због тога јер правовремено није одреаговао на ширење новог коронавируса.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Трамп и његова администрација су барем 10 пута били упозорени на последице епидемије. Ипак он и његови потчињени су се о то оглушили.

1. Министар за здравство Алек Азар 18. јануара је Трампа у телефонском позиву први пут упознао са претњом вируса. Трамп је своје прве јавне коментаре о вирусу објавио 22. јануара, рекавши да није забринут за пандемију и да "ми то имамо потпуно под контролом".

2. Сарадници Беле куће састали су се 27. јануара са тада вршиоцем дужности шефа штаба Миком Мулванејом како би покушали да натерају високе званичнике да озбиљније схвате вирусну претњу. Џо Гроган, шеф Савета за унутрашњу политику Беле куће, упозорио је да би то могло коштати Трампа поновног избора.

3. Економски саветник Питер Наваро 29. јануара упозорио је Белу кућу у допису упућеном Савету за националну безбедност да би КОВИД-19 могао да однесе више од пола милиона америчких живота и да нанесе готово 6 билиона долара економске штете.

4. Азар је 30. јануара упозорио Трампа у накнадном позиву да би вирус могао постати пандемија и да Кину треба да критикује због недостатка транспарентности. Трамп је његов предлог одбацио тврдећи да паничи а одбио је и идеју да критикује Кину.

5. Такође 30. јануара, Светска здравствена организација прогласила је због коронавируса глобалну здравствену ванредну ситуацију. СЗО је то учинио само пет пута од када је добио ту моћ 2005. године.

6. Сенатори су 5. фебруара на брифингу позвали администрацију да озбиљније схвати вирус и питали да ли су потребна додатна средства. Администрација тада није постављала захтеве за хитним финансирањем.

7. Здравствени службеници су 14. фебруара у координацији са Саветом за националну безбедност саставили меморандум који је препоручио циљано коришц́ење „карантинских и изолационих мера“. Званичници су планирали да Трампу представе меморандум када се вратио из Индије 25. фебруара, али је састанак отказан.

8. Дана 21. фебруара, радна група за коронавирус Беле куће извршила је исмевану вежбу пандемије. Група је закључила да ће САД морати да спроведе агресивно социјално дистанцирање, чак и ако је то проузроковало масовне поремец́аје у економији и америчким животима.

9. Наваро је 23. фебруара удвостручио своја упозорења у другом допису, овог пута упућеном председнику, наводећи да би од вируса могло умрети до 2 милиона Американаца.

10. Директорка Националног центра за имунизацију и респираторне болести Ненси Месонер 25. фебруара јавно је упозорила на претњу вирусом и рекла "да се морамо припремити за значајне поремећаје у нашем животу”. Трамп је наводно назвао Азара, био је бесан, и сматрао је да је она овим беспотребно уплашила људе и проузроковала пад акција на берзи.

Прочитајте ОВДЕ како је стигло ново појачање у руску војску.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА