Најновије

ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ! Ништа од Вучићевог повећања: Медицинарима само стимулација!

Лекари и медицинско особље Клиничког центра Војводине остали су затечени својим платним листама за април месец у којима није било ни трага од фамозног увећања плата за 10 одсто које им је Александар Вучић данима најављивао “у знак захвалности”.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Судећи према листинзима њима је исплаћено 10 одсто као “додатак за рад током ванредног стања”, што је практично само стимулација за рад, која ће престати да им се исплаћује већ сутра, пошто је вечерас укинуто ванредно стање.

“Биће нам теже, изгубићемо и људе, али ћемо успети да се изборимо. Плате ће бити повећане од првог априла свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста, јер здравствене установе трпе велики притисак у борби против коронавируса”, изјавио је Вучић 12. марта, најављујући повишицу од 10 одсто.

Испоставило се да је повишица стимулација, која уопсте није урачуната у главницу плате запослених у КЦВ и која ће бити врло кратког даха.

“Када сма добио листинг испоставило се да повећање није никакво повећање, чак ни основице, већ само дела исте. Односно, дата нам је стимулација од 10 одсто “за рад током ванредног стања”, што је практично једнократна помоћ за месец април, а не увећање плате”, каже један од бројних запослених у КЦВ.

Идентичан листинг и исту стимулацију добили су и они који су током епидемије свакодневно радили искључиво са зараженим пацијентима у тзв, Корона јединицама КЦВ.

“Дежурства, прековремени рад, рад на празнике, приправност … су плаћани по стандардном ценовнику, иако су многи од нас буквално дуплирали радне сате због епидемије и рада са Цовид пацијентима, али тај број сати није узиман у обзир приликом одређивања висине стимулације”, кажу саговорници.

Такође, медицинско особље које је било на боловању током ванредног стања, или су се заразили коронавирусом упрво радећи свој посао, нису добили чак ни ово априлско увећање.

“Како се основна плата остварује само за рад и време проведено на раду, запослени који одсуствују са рада неће имати право да за период одсуствања са рада остваре право на додатак на основу”, наводи се у Уредби Владе Србије којом је донета одлука о Вучићевој “повишици” од 10 одсто, по којој се лекари и сестре који су се заразили радећи свој посао, уместо награде, још и материјално дискриминишу. У Уредби о “повишици” је обећано да ће по окончању епидемије бити донета нова Уредба, којом ће се “изменом буџетских прописа о висини основице за обрачун и исплату за запослене, како би се основна плата увећала за 10 одсто”, односно да ће ово повећање постати трајно.

Међутим, ова тачка се јучеe није нашла на дневном реду скупштине Србије.

У Синдикату лекара и фармацеута не крију да су скептични према овој најави, посебно имајући у виду Вучићеву изјаву да ће основна плата лекара за април бити 105.000, с обзиром да су садашње зараде специјалиста, без додатака, око 85.000 динара.

“Ово повећање је више да би се лекари одоборвољили и могли да раде све што се сада од њих тражи. Наш захтев је, а то је био и предлог Фискалног савета, да се обрачунавамо према платним разредима, што значи 1:4 и 1:8, односно ако је минимална плата 30.000 то значи да би лекар опште праксе требало да има основну плату од 120.000, док специјалиста не би смео да буде испод 180.000. То нису наше жеље, него су то односи минималне и лекарске плате у нормалном свету. Међутим, код нас се вештачки, одлуком Социјално- економског савета, смањи основица према томе колико пара има”, рекао је председник тог синдиката Раде Панић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић поручио властима у Приштини.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА