Најновије

ВУЧИЋ О УКРАЈИНИ, СРБИЈИ И ЕУ: Запамтите шта сам вам рекао да ће ЕУ да уради! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са комесаром Европске уније за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем. Он је изјавио да ће вечерас највероватније отпутовати у Њујорк где ће бити одржана седница Генералне скупштине Уједињених нација, пре тога и Савета безбедности, у вези са за резолуцијом о Сребреници. Он је захвалио Вархељију на "прецизним речима око непотребности постојања колективне или немогућности карактерисања читаве једне нације као колективног кривца за злочине који су почињени".
Вучић

Вучић

"Мислио сам да ћу доћи у Котор али ћу највероватније морати да идемо на Седницу скупштине Савета безбедности, а то ће бити у среду. Идем највероватније вечерас у Њујорк. Пружићу им одговор какав заслужују", рекао је он и додао да ће их "болети глава, баш као што нас боле срце и душа за оно што они нама раде са резолуцијама".

"Разговарао сам о три, не лаке економске ствари за нас везане за то јединствено тржиште. Оне се тичу државне помоћи, визног режима и раздвајања предузећа у оквиру наших јавних предузећа, дакле да бисмо могли да испоручимо најбоље резултате. То некада нису увек све сасвим лаке ствари, посебно око државне помоћи и јавних набавки, али је то наш посао и то ћемо да решимо", рекао је Вучић.

Он је објаснио да је то прво због људи који плаћају дознаке, а има их много из иностранства, да не би морали да плаћају посебне таксе и ту би уштедели чак и око 20 одсто.

"Ми смо предложили отварање такозваних зелених линија за наше камионе. По први пут смо покренули укидање такозване ПЕМ конвенције за земље које нису чланице Европске уније, што је страшно важно", додао је он и нагласио да Србију очекује значајан скок по питању животног стандарда, висине плате и пензије.

Председник је открио да је Србија с Европском унијом 2023. године остварила укупну размену трговинску и услугама 50,8 милијарди, од тога чак 24,8 милијарди је био извоз, готово 50 одсто, готово, извините, 95 одсто покривеност увоза извозом, што никада раније није био случај и веома сам поносан на то, али то радимо захваљујући управо фабрикама из Немачке.

Вучић је нагласио да Вархељи има један оптимистичан план, да се у наредном мандату направи велико проширење Европске уније у којем би требало да учествује и Србија. 

"То би за нас биле изузетне вести, осим што смо ми, нажалост, то више пута слушали, али посматрајући геополитичку ситуацију, познавајући, знајући озбиљност и одговорност господина Вархељиа, верујем да је говорио и срца и из главе колико и зна и колико је могуће предвидети те догађаје. Ја нисам сигуран да је толико годину унапред могуће све предвидети, али ми ћемо да се спремамо. Ја се надам да оно што је с правом замерио Вархељи, а то је наша неусаглашено са њиховом спољном политиком, не буде сметња, сасвим сам сигуран да ћемо отворити трећи кластер много нових поглавља и да ћемо се приближити отварању готово свих поглавља до краја године", рекао је Вучић.

О Украјини, Зеленској и дипломатији Србије

Вучић је, на питање новинарке о сусрету са супругом председника Украјине, Еленом Зеленском, за који се верује да се крије, одговорио да је њу и министра страних послова Дмитрија Кулебу замолио да не буду на другој страни поводом Савета Европе у Стразбуру и да не буду против нас и у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Данас смо разговарали о економском форуму који треба да организујемо овде у Београду, како да привучемо украјинске бизнисмене и обрнуто. Пре три дана у овој земљи је био председник Народне Републике Кине. Писали су да Вучић кува жабу како би обавестио народ да Србија неће да буде на европском путу. И сад ми реците шта је у томе лоше? Хоћете тад да ми кажете да сам руски плаћеник? Ја нисам руски плаћеник. Нисам ни европски, ни амерички. Радим само за Србију. И борим се за Србију", подвукао је председник Србије. 

Он је нагласио да се у јуну очекује велика победа Украјине на политичком плану у Бриселу. 

"Ако мене питате, моја процена је, када год да буде улаз, нико неће ући пре, можда само симултано и истовремено са Украјином. За њих је Украјина апсолутно најважнија, немам ништа против. Има огроман број становника, значајна територија. Тако да ја мислим да ако они мисле да то праве, онда мисле да иде и Украјина и Молдавија и Грузија, те три земље плус Западни Балкан. Само запишите ове моје речи па за четири године да се сетите да је био неко ко вам је тачно рекао како ће то да изгледа", открио је шеф државе.

Погледајте шта је све рекао Вучић:

Прочитајте ОВДЕ шта тврди ССП о премештањима бирача уочи избора

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА