Најновије

АМЕРИКА ПРИЗНАЛА ПОРАЗ! Креће повлачење војске: До ового датума све мора бити готово!

Власти Нигера и САД постигле су договор да ће се читав контингент америчке војске повући из ове афричке државе до 15. септембра, објавио је владајући Народни савет за безбедност отаџбине на друштвеној мрежи Икс.

"Министарство одбране Нигера и Министарство одбране САД постигли су договор о повлачењу америчких трупа, које је већ покренуто. Одлучено је да ће овај процес бити окончан најкасније до 15. септембра 2024. године", наводи се у заједничком документу, чији садржај је објавила војна хунта у Нигеру.
У саопштењу се додаје и да су представници министарства одбране двеју држава одржали неколико састанака у Нијамеју у периоду од 15. до 19. маја.

Како би се процедура повлачења што више поједноставила, власти Нигера ће дозволити војним авионима америчке војске да лете у ваздушном простору и слећу на територију ове државе. Према доступним подацима, у Нигеру се налази укупно 1.100 припадника Оружаних снага САД.

Подсећања ради, Нигер је средином марта раскинуо споразум којим се америчком контингенту дозвољава да остане у земљи, а САД су 20. априла обавестиле власти афричке државе да ће повући своје трупе.
Истовремено, у Нигер су стигли војни инструктори из Русије који ће према речима једног од њих "обучавати војску Нигера, у оквиру споразума о развитку војне сарадње Русије и Нигера". Такође, Москва је пристала да у Нигеру инсталира систем ПВО.

НОВИ СТРАВИЧНИ СНИМЦИ ИЗ ИРАНА! У току евакуција тела са места погибије иранског председника!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА