Најновије

УКРАЈИНЦИ У ОЧАЈУ! Приморани су да крену у акцију "Дивља ласица", стару америчку тактику!

Ратно ваздухопловство Украјине покушава да примени деценијама стару америчку тактику како би неутралисало руске системе ПВО, преноси "Бизнис инсајдер".

Како се наводи, у питању је пројекат "Дивља ласица" настао током Вијетнамског рата, који је подразумевао извођење летачких мисија високог ризика у којима су пилоти користили своје авионе као мамце да би намамили непријатељску ПВО.
Од тада, "Дивља ласица" користи се као кодни назив за све ваздухоплове који су употребљавани за СЕАД (Суппрессион оф Енемy Аир Дефенсес) задатке, чији је главни циљ било уништавање противничких система ПВО.

Тактика "дивље ласице" подразумевала је намамљивање противника да укључи своје осматрачке и нишанске радаре како би открио америчку летелицу. Затим би пилоти авиона покушали да открију положаје тих истих радара у настојању да их неутралишу бомбама и ракетама, пре него што их вијетнамски ракеташи закључају нишанским радарима.
Према писању "Бизнис инсајдера", украјински пилоти сада покушавају да имитирају овај приступ тиме што "допуштају руским системима да открију њихове авионе", након чега праћењем радарских таласа до њиховог извора откривају положаје руских радара, по којима потом дејствују противрадарским ракетама АГМ-88 ХАРМ америчке производње.

Међутим, како за "Бизнис инсајдер" оцењује Фредерик Мертенс, аналитичар из Хашког центра за стратешке студије, украјинске мисије су и даље "веома опасне" и то највише по саме "дивље ласице". Према његовом мишљењу, руски системи ПВО су "кључне мете" за Украјину.

- Украјинци користе све наоружање, трупе и системе које имају на располагању како би сузбили дејство и уништили руске системе ПВО - рекао је он и додао да украјински пилоти иду толико далеко да "превазилазе класичне 'дивља ласица' мисије".

Осим тога, Ратно ваздухопловство Украјине и даље има потешкоће при лансирању ракета западне производње са својих совјетских борбених авиона МиГ-29 и Су-27, што су и признали поједини амерички званичници, наводећи да украјински пилоти морају да се ослањају на ајпеде како би употребљавали западно наоружање.
Такође, наводи се да није јасно колико је ова рискантна тактика заправо била ефикасна.

- Посаде руских система ПВО су брзо прилагодили сопствене тактике - изјавио је Џастин Бронк са лондонског института РУСИ, који сматра да су ракете ХАРМ имале улогу у потискивању дејства, али не и у уништавању самих система.

Сличне информације су до сада стизале и од Оружаних снага РФ, које у последњих неколико недеља нису претрпеле озбиљније губитке у домену ПВО, док су са друге стране у протекла два месеца забележени случајеви обарања украјинских ХАРМ ракета, као и неколико борбених авиона.

ПАДА СВЕ РЕДОМ! Нове вести, следећи је Харков (МАПА)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube