Најновије

ВУЧЕВИЋ О БУДУЋОЈ ВЛАДИ: Политичка независност и војна неутралност! (ВИДЕО)

Мандатар владе и премијер, Милош Вучевић, изнео је свој експозе у Народној скупштини Србије, истичући да ће темељ политике будуће владе бити заснован на независној политици и војној неутралности са главним стратешким одређењем пута европских интеграција, али и очувања чврстих савезничких односа са традиционалним пријатељима као што су Русија и Кина.
Мандатар Вучевић

Мандатар Вучевић

"Два угаона камена којима је наше деловање према спољном свету омеђио данашњи председник Републике, ступајући на место председника владе, пре десет година, јесу политичка независност и војна неутралност", рекао је Вучевић.

Вучевић се посебно дотакао теме Косова и Метохије, али и САД-а као главног спољнополитичког фактора решавања проблема на Косову и Метохији, те посебно наших односа са Руском Федерацијом и Народном републиком Кином.

Мандатар је рекао да ће се ова влада, од првих дана свог мандата, суочити са озбиљним и далекосежним спољнополитичким изазовима, додајући да ће у том смислу, највећи изазов у предстојећем периоду бити, без сумње, одбрана суверенитета и територијалне целовитости земље, односно борба за Косово и Метохију.

"Ових дана постоји сасвим очигледна намера да се још једном погази међународно право и суверенитет Србије и да се Приштина уведе у чланство Савета Европе. Таквим поступањем према нашој земљи се још једном потврдило да нема никаквог јединственог случаја када је у питању једнострано проглашена лажна држава на простору наше јужне покрајине", рекао је Вучевић у парламенту.

Осим новог бруталног кршења међународног права, сецесионисти би пријемом у Савет Европе били де факто награђени за прогон, систематско обесправљивање и тлачење српског народа на Косову и Метохији, рекао је Вучевић и додао да су недавно у том правцу начињени значајни кораци изјашњавањем унутар парламентарне скупштине Савета Европе.

Вучевић је поручио да ће Влада Србије бити принуђена да адекватно реагује ако чланство Приштине у Савету Европе постане извесно.

"Сасвим је јасно да је у овој ситуацији Србија жртва политичког одговора, дела колективног Запада на ситуацију у Украјини, али тиме се и Србији као кандидату за пуноправно чланство у ЕУ шаљу јасне поруке о перспективама њене евроинтеграције, што ће влада Србије такође морати да третира као једну нову чињеницу", рекао је Вучевић.

Истакао да ће влада у складу са недавним договором председника Републике и владе у техничком мандату учинити све да се спречи пријем Приштине у чланство Савета Европе, иако шансе нису велике.

"Београд ће остати посвећен дијалогу са Приштином уколико се покаже да из тог процеса може да проистекне ишта продуктивно што би допринело миру и стабилности у региону", поручио је Вучевић.

Вучевић је подсетио да је Приштина готово од првог дана по доласку Куртија на власт 2021. године непрестано предузимала ескалаторне потезе, додајући да је тим поступцима континуирано вршила добро испланирано, систематско и широко распрострањено насиље против Срба и мање-више отварала стаза да за њих створи неподношљиве услове за живот.

Вучевић je поручио да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки приоритет Србије.

"Пуноправно чланства у ЕУ остаје стратешки циљ Републике Србије и влада коју ћу предводити наставиће се посвећеним радом на испуњавању свих постојећих критеријума кроз провођење реформских процеса који су, у крајњој линији, пре свега корисни за наше грађане и нашу привреду", рекао је Вучевић.

Истакако је да, међутим, не можемо игнорисати чињеницу да се из године у годину процес приступања ЕУ све више оптерећује новим политичким критеријумима који раније нису постављени.

"Шта ће нам бољи доказ овога о чему говоримо од тога да је Европска комисија, ценећи наш напредак у реформским процесима, већ три године заредом препоручује отварање новог кластера преговарачких поглавља са нашом земљом, али да се таква одлука блокира на седницама Европског савета. Јер Србија не испуњава очекивања појединих великих и моћних држава чланица", рекао је Вучевић.

Како је рекао, када се пређе са правила која су важила за све, на некаква очекивања која нису дефинисана нити Копенхагенским критеријумима, нити условним преговарачким оквиром, јасно је да се тиме улази на терен суштинске политике.

"У питању је жеља неких да се Србија понизи признавањем независности тзв. Косова, као и да се придружимо режиму санкција према Руској Федерацији, што би на крају водило ка истом резултату. Одговор Србије на све то мора се базирати на дугом историјском искуству нашег народа, који нас учи томе да нас велики и моћни понекад могу поразити, али нас не могу понизити. Понизити можемо једино сами себе, а то никако нећемо учинити", поручио је Вучевић.

Мандатар је посебно истакао значај стратешког партнерства Србије са Кином, која ће током ове године бити крунисана ратификацијом и ступањем на снагу Споразумом о слободној трговини, чиме ће нашим привредницима бити отворена врата великог кинеског тржишта.

"Веома се радујем скорој посети председника Сија (Ђинпинга) Београду и сигуран сам да ће она значити ново поглавље у развоју челичног пријатељства Србије и Кине", рекао је Вучевић.

Нагласио је и да се Србија не може и неће одрећи пријатељства са Русијом, чији народ Србија сматра братским и додао да је исти случај и са Украјином и украјинским народом.

Подсетио је да је Савет за националну безбедност Србије дан након што је почео рат у Украјини усвојио закључак у 15 тачака који је потом потврдила Влада Србије.

"Тим закључком је дефинисана принципијелна позиција Србије. Ми смо јасно осудили напад Русије на Украјину, али исто тако смо изразили своје неслагање са политиком санкција против Руске Федерације, којима не желимо и нећемо се придружити", рекао је Вучевић.

Вучевић је истакао да Србија неће подлећи притисцима да промени своју политику према том ратном сукобу и да ће Влада Србије наставити са истом политиком, будући да је она издржала тест времена током дугих 26 месеци рата.

Вучевић је нагласио да су САД светска сила и да је у интересу Србије да са њима гради што је могуће бољи однос.

"Тамо где постоје фундаментална неслагања, као када је реч о статусу Косова и Метохије, ми ћемо неуморно понављати наш став и никад од њега нећемо одступати. Радићемо колико год је потребно да нас наши амерички партнери чују и што је више могуће разумеју, односно уважавају наше аргументе", рекао је Вучевић.

Извор: Правда / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА