Најновије

МУКА ИМ ОД "МУЏОСА" И БРИСЕЛСКЕ ПОЛИТИКЕ: Немци већински против ЕУ и Олафа Шолца

Чак четири петине Немаца незадовољно је владом Олафа Шолца, а две трећине политиком ЕУ. Највише их брине питање миграција и интеграције избеглица, а желе више улагања у здравство и веће пензије, пише Дојче веле.
Немачка - проп'о!

Немачка - проп'о!

Ближе се јунски избори за Европски парламент, али половина Немаца каже да их они мало занимају или их уопште не занимају.

Незадовољство политиком ЕУ је један од главних налаза нове анкете Дојчландтренд којом немачки јавни сервис АРД сваког месеца мери расположење јавног мњења.

Две трећине Немаца незадовољно је политиком на нивоу ЕУ, само трећина је задовољна.

Највише критичара ЕУ је међу бирачима десничарске Алтернативе за Немачку и нове левичарске странке „Савез Сара Вагенкнехт“.

Као највећи проблем је 41 одсто Немаца истакло тему усељавања, азила и интеграције дошљака. Њих 51 одсто мисли да би решење били избеглички споразуми какви се преговарају са Египтом, Либаном и Тунисом.

У основи, ти споразуми би предвиђали да ове земље спрече потенцијалне тражиоце азила на путовању у Европу, а за узврат да добију масна средства из буџета ЕУ.

Тек иза проблема миграције, 34 одсто Немаца је као велики проблем означило међународне конфликте и претње, 21 одсто је истакло заштиту животне средине и климе, а тачно петина као горући проблем види слабију економију.

У овој анкети стандардно се поставља питање и за кога би људи гласали да су домаћи и европски избори наредне недеље и ту нема битних промена.

Опозициони Демохришћаниуживају подршку 31 одсто грађана (30 одсто на европским изборима). Владајући Социјалдемократе и Зелени таворе на по 15 одсто (14 и 15 на европским изборима), а трећа владајућа странка, Либерали, на пет одсто на домаћој сцени и четири на европској – тиме су на граници цензуса.

АфД је остала на 18 одсто (15 одсто за европске изборе), а у парламенту би се још нашла и странка Саре Вагенкнехт са пет одсто (седам на европским изборима). Њена бивша партија, Левица, налази се испод цензуса.

Чак 79 одсто грађана је незадовољно радом Владе Олафа Шолца.

АфД је иначе пре неколико месеци још боље стајала, али од тада су се нанизали скандали око те партије. Последњи од њих је што ухапшен асистент Максимилијана Краха, који је требало да буде носилац листе АфД на европским изборима. Асистент се сумњичи да је шпијунирао за Кину.

У Дојчландтренду преко 70 одсто грађана каже да АфД треба да поново размотри свој блиски односу према Русији и Кини.

Али, међу присталицама АфД ствари стоје друкчије. Три четвртине њих мисли да су медији и јавност претерали кад је у питању критика према Краху.

Као кључно домаће питање намеће се државни буџет за наредну годину о којем се свађају странке владајуће коалиције.

Укратко, Либерали инсистирају да буџет буде на нули, без нових дугова, како и пише у Уставу. Социјалдемократе и Зелени би хтели нова задуживања у кризним временима.

Јавно мњење је махом за штедљиву опцију – 54 одсто, док 40 одсто жели реформу уставног правила о задуживању.

Уколико се остане при "кочници за дугове", онда ваља уштедети око 30 милијарди евра. Али, у којој области?

Јасно је да чак 78 одсто грађана мисли да то не смеју бити издаци за здравство и негу старих лица, то јест, мисле да те издатке треба још повећати.

На листи приоритета Немаца следе пензије (58 одсто жели повећање издатака), подршка породици и деци (55), одбрана и војска (50), а на дну су интеграција избеглица (17) и социјална помоћ (10).

Прочитајте ОВДЕ о напретку руске армије на Авдејевском правцу фронта

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА