Najnovije

Bolonja pukla u Srbiji, studiranje po starom!

BEOGRAD - Studiranje po bolonjskom sistemu, najavljivano kao velika reforma obrazovanja, u Srbiji deset godina kasnije doživljava fijasko!
Studenti bez Bolonje...(Belami.rs)

Studenti bez Bolonje...(Belami.rs)

Većina fakulteta odlučila je da se vrati na stari sistem studiranja 4+1 (četiri godine osnovnih studija i jedna godina za master), umesto 3+2 (tri godine osnovnih studija i dve za master). - Doneta je takva odluka zbog toga što niko neće da zaposli svršenog studenta sa tri godine osnovnih studija - objašnjava Endre Pap, direktor Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Tako su Arhitektonski, Medicinski i i Građevinski fakultet u Beogradu s bolonjskog sistema prešli na integrisane studije, što u praksi znači da su osnovne i master studije spojene, a studenti ovih fakulteta će po završetku studiranja imati zvanje diplomiranog mastera. Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kaže da je bolonjski sistem besmislen i pita se zašto ga, ako je tako dobar, nisu implementirali Oksford ili Kembridž. - Sa Zapada su nas uterali u Bolonjsku deklaraciju i doneli nam škole u kojima treba da školujemo upravnike samoposluga i pumpi! Ostajemo bez kapitalnog znanja, sutra neće imati ko da nam operiše srce! Školstvo je bazična društvena stvar, a nama to propada i trenutno vlada zaglupljivanje nacije - kaže profesor Zec. Milan Petković, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, kaže da je bolonjski sistem samo kozmetička forma.
 Pročitajte još:

„Beograd na vodi“ se skida sa dnevnog reda 18. marta

- Bodovi se formiraju kako se nekom ćefne, gleda se da se zadovolje apetiti profesora ne radi se u kontinuitetu... - objašnjava Petković. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA