Najnovije

Đoković protiv Federera u polufinalu Australijen opena (9.30)

Osvajači 27 grend slem titula odlučuju o finalisti Otvorenog prvenstva Australije 2016. Novak Đoković protiv Rodžera Federera, 45. put!
Novak Đoković (Foto: Jutjub)

Novak Đoković (Foto: Jutjub)

Pre devet godina sastali su se prvi put u Australiji, što je bio njihov prvi grend slem meč. Federer je već imao 9 grend slem pehara, Novak se tek probijao ka vrhu. Švajcarac je pobedio sa 3:0, ali je bilo jasno da 19-godišnji Đoković ima potencijal da postane veliki šampion. Ubrzo je počeo da osvaja trofeje na turnirima Masters 1000 serije, u Montrealu je pobedio u finalu upravo Federera u tajbrejku odlučujućeg seta, da bi u NJujorku Novak stigao do prvog grend slem finala, gde ga je čekao Federer. Švajcarac je opet pobedio sa 3:0, iako je Đoković imao čak 5 set lopti u prvom setu, a u drugom ispustio vođstvo od 4:1. Nedostajalo je snage i iskustva, što je vremenom sticao. Na Otvoreno prvenstvo Australije 2008. godine Federer je došao kao neprikosnoveni broj 1. Na toj poziciji bio je neprekidno pune četiri godine, odigrao je 10 uzastopnih grend slem finala, rekord koji je želeo da poboljša posle polufinalnog meča sa Đokovićem. Međutim, Novak je u Melburnu dobio svih pet mečeva bez izgubljenog seta, dok je Švajcarac u 3. kolu jedva savladao Tipsarevića sa 10:8 u petom setu, posle 4 sata i 25 minuta igre. Po mnogo čemu istorijski meč bolje je počeo Federer, stekao je brejk prednosti i poveo sa 5:3. Tada Novak pravi seriju od 9:1, što je protiv Švajcarca na betonu bilo gotovo nezamislivo u tom periodu. Konačnih 7:5, 6:3, 7:6 (7-5) za Đokovićevo prvo finale u Melburnu, u kome je pobedio Congu sa 3:1 u setovima, pa je Srbija dobila prvog grend slem šampiona u singlu. Novakov podvig protiv Federera dodatno je dobio na težini i zbog činjenice da je Švajcarac na sledećih osam grend slemova stizao do finala. Od Vimbldona 2005. do Melburna 2010. godine Federer je propustio samo jedno od 19 grend slem finala, kada ga je pobedio 20-godišnji Đoković 2008. u Australiji. Poslednji njihov meč u Melburnu 2011. godine bio je ponovo u polufinalu. Novak je opet odigrao fenomenalno i pobedio sa 3:0 u setovima. Prvi je dobio u tajbrejku sa 7:3, u drugom je Federer poveo sa 5:2, ali Đoković osvaja narednih pet gemova i set sa 7:5. Posle trećeg seta koji je dobio sa 6:4, Novak je proslavio plasman u drugo finale u Melburnu, gde je lako savladao Endija Marija sa 3:0. Rivalstvo Đokovića i Federera naročito se intenziviralo prošle godine, kada su odigrali rekordnih osam mečeva. Novak je bio bolji pet puta, osvojio je poslednje dve grend slem titule baš pobedama u finalu sa Rodžerom, koga je savladao i u finalu završnog turnira sezone u londonskoj O2 areni. Odnos u pobedama je izjednačen 22:22, da li će Đoković uspeti prvi put da povede, kao što je to nedavno učinio u skoru sa Nadalom, gledajte u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a od 9 sati i 30 minuta.
Pročitajte još:„Orlovi“ izbegli najteže rivale, otvoren put iz Arene za RioDOČEKASMO I TO: Brazilski fudbaler u redovima reprezentacije Srbije! (VIDEO)POTPREDSEDNIK FSS I PREDSEDNIK PARTIZANA: Ja sam Hrvat i katolik, Hrvati su najveće patriote na Balkanu!
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA