Najnovije

Amerika promenila ploču - Bajden obećao Siju: Amerika neće praviti vojne saveze protiv Kine niti je napadati

Vašington već danima podmeće Rusiji da stoji iza migrantske krize na belorusko-poljskoj granici i da primiče vojsku granicama Ukrajine. Pritom je utrostručio broj špijunskih avio-letova uz granice RF i Kijevu isporučio 80 tona municije.

Bajden i Si (Foto: Promo)

Još maše sa novim sankcijama protiv Moskve i prisilnim smanjivanjem ruskih diplomatskih misija u SAD za 55. Istovremeno je, međutim, ublažio retoriku povodom Kine. Možda privremeno i samo taktički, ali znatno i vidljivo.     

Nakon što je kineski predsednik Si Đinping, tokom njihovog jučerašnjeg video- razgovora, pozvao američkog kolegu da konstruktivno reši razlike između Kine i Sjedinjenih Država povodom „osetljivih piatanja“, DŽo Bajden je javno obećao da SAD neće podržavati nezavisnost Tajvana i da neće stvarati antikineski blok.

Drugim rečima: da to nije i neće ni biti ni AUKUS.

Kineski lider je Bajdenu preporučio i da ne dozvoli da odnosi između dve zemlje „izmaknu kontroli“.

Bela kuća je tim povodom saopštila:

„Predsednik Bajden je izrazio spremnost da ponovo potvrdi da SAD ne nastoje da promene kineski sistem, da ne nastoje da ojačaju saveze protiv Kine i da ne nameravaju da uđu u sukob sa Kinom“.

Sa ovakvim dodatnim naglašavanjem:

„Vlada SAD vodi dugoročnu i doslednu politiku Jedne Kine, ne podržava nezavisnost Tajvana i nada se da će u Tajvanskom moreuzu ostati mir i stabilnost“.

Si je ponovio da je Kina posvećena mirnom ujedinjenju sa Tajvanom, ali da će „preduzeti akciju ako separatisti pređu crvenu liniju“.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA