Најновије

НАТО ИДЕ У РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Сарајево шаље трупе Алијансе

Министар безбедности БиХ Драган Мектић позвао је данас Управу Цивилне заштите Републике Српске да у септембру учествује у теренској вежби коју Министарство безбедности БиХ организује у сарадњи са НАТО Евроатлантским центром за координацију одговора на катастрофе (EADRCC).

НАТО војници (Фото: РИА Новости)

Мектић је рекао да је од вршиоца дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милета Међеда дошло обавештење да у овој установи нису заинтересовани да се део вежбе одржава на територији Републике Српске, преносе бањалучки медији. "Још једном позивам да је јако битно да се један део ове вежбе одржи и на простору Републике Српске", рекао је Мектић новинарима. Он је нагласио да вежба под називом "БиХ 2017" није војна, него теренска, у којој се цивилне структуре увежбавају у спасавању живота и материјалних добара. "Сматрам да би било добро да и представници Цивилне заштите Републике Српске учествују у овој вежби. Предвидећемо у сценарију одређени број активности и на простору Републике Српске, на подручју Тузле и Брчко дистрикта, тако да је комплетна структура цивилне заштите БиХ укључена у ову вежбу", рекао је Мектић. Он је навео да је Савет министара БиХ кроз буџет за ову годину издвојио око 700.000 конвертибилних марака као допринос БиХ у покривању трошкова ове вежбе. Мектић је нагласио да је важно придавати већу пажњу заштити од природних катастрофа и појачавати мере на превенцији и отклањању опасности које могу довести до природних катастрофа. Шеф НАТО EADRCC-а Гинтер Бретшнајдер изразио је задовољство што ће БиХ први пут бити домаћин 17. вежбе овог типа која се организује да би се тестирале структуре цивилне заштите. Бретшнајдер је напоменуо да је БиХ већ 2014. године искусила природну катастрофу током поплава, али и ону која је узрокована људским фактором.
Он је истакао да је основни задатак НАТО-а, који је војни савез, да осигура безбедност људи, што укључује и одговор на природне катастрофе. "Током вежбе у септембру ћемо показати како земље заједно раде када се суоче за заједничким изазовом. То неће бити војна вежба иако ће Оружане снаге БиХ у њој пружати помоћ цивилним органима као што су чинили и 2014. године", рекао је Бретшнајдер. Наводи се да ће у теренској вежби "БиХ 2017" бити око 850 учесника из 26 земљама и девет медународних тела. Током вежбе биће, како се наводи, проверена спремност деловања и сарадње у случају обилних поплава, клизишта, хемијских акцидената, рударске несреће, минских инцидената, удеса аутомобила, извора зрачења. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА