Најновије

САМИТ У САРАЈЕВУ, ВУЧИЋ ОТКРИВА: На састанцима све супер, али чим се заврше опет свађе и сукоби!

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Сарајеву да је лепо што ће председници влада са самита изаћи са још једном декларацијом, али је упозорио да ће, чим се састанак заврши, опет бити свађа и сукоба.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

На састанку премијера Западног Балкана, Вучић је замолио домаћине да не називају све присутне државама, јер ни он то не ради.
- У питању је сентимент Србије, и ово не говорим због кампање - рекао је Вучић поводом представљања Исе Мустафе као представника државе Косово, иако нигде нису истакнути симболи ни застава Косова.
Премијер Србије је назначио да о проблемима треба отворено говорити и да сви причају када је Србија за нешто одговорна, а да се "гура под тепих", када је неко други одговоран.

Пет провокација Приштине

Он је навео 5 проблема у односима Београда и Приштине у само последњих 10 дана.
То су иницијатива за формирање војске, декларација о прекиду дијалога, захтев за отимање имовине, припрема специјалног одељења за суђење Србима и ноћашње хапшење председника општине Ранилуг јер је носио Вучићеве изборне плакате.
Вучић је рекао да су њихови односи су добри на скуповима "јер тад причамо о економији".
- Кад се они заврше онда причамо само о политици, или не причамо уопште - казао је Вучић и наводећи, да су пре три године у Берлину разговарали о изградњи аутопута Ниш-Приштина-Драч, а да се данас сви надамо Европској унији, а да се рокови стално померају.

Датуме више нико не помиње

- Да ли ми данас сви верујемо у ЕУ перспективу? Сви се надамо, али не знам знамо ли исход. Стално се рокови померају. У Србији више датуме нико не помиње. Чини ми се да је тако и на многим другим местима на Западном Балкану. Волео бих да је европска перспектива несто јаснија - нагласио је премијер Србије.
Вучић је рекао да Србија жели да види регион као јединствен простор, иако многи то не желе и поручио да "Србија неће бити џак за ударање, јер ми то никоме не радимо".
- Сваку реч меримо сто пута пре него што било шта кажемо о некој од земаља региона - истакао је Вучић.
Он је замилио ЕУ да имамо стално неку врсту дијалога и унапређења наших односа и поновио да од Берлина пре три године "не видесмо ни километар аутопута".
Такође је замолио да Ниш буде следећи град за састанак у оквиру Берлинског процеса, после Трста.

Звиздић: Мир и стабилност кључни

Стабилност, мир и сигурност на овом простору су кључни за политички, социјални и економски развој земаља западног Балкана, због чега премијери наших држава имају одговорност да задрже наше земље на европском путу, поручио је данас председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић. Звиздић је, на отварању састанка премијера земаља Западног Балкана, који се одржава у Сарајеву, констатовао да у овом тренутку свих шест држава региона имају веома стимулативне и оптимистичне показатеље да су успешно оствариле све обавезе са своје европске агенде, која је, како је рекао, постала заједнички циљ и кључни фактор сарадње. Он је додао да процес европских интеграција западног Балкана, упркос бројним изазовима са којим се суочава, не само регион, већ и Европска унија, заузима важно место у приопритетима влада наших држава. Звиздић је нагласио да је чињеница да управо тај процес представља стабилност, мир и сигурност ових простора. Одговорно можемо да кажемо да су свих шест земаља западног Балкана у процесу спровођења реформи и да се регионална сарадња унапређује у свим аспектима, рекао је Звиздић, и позвао челнике ЕУ да остану при обећању из Солуна и сачува европску западнобалканске шесторке. - А ми као премијери имамо одговорност да задржимо наше земље на европском путу - рекао је Звиздић. Он је позвао учесниске да предложе заједничке пројекте, а комесару Европске комисије за проширење и политику суседства Јоханесу Хану посебно захвалио као, како је рекао, осведоченом пријатељу Балкана. Састанак премијера држава западног Балкана одржава се у склопу припрема за предстојећи 4. самит Берлинског процеса који је заказан за 12. јул у Трсту. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА