Најновије

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: И јоргован је лек, ево како вам може помоћи!

Јоргован је један од најпрепознатљивијих пролећних цветова, међутим, да ли сте знали да у својим цветовима, листовима и стабљици скрива бројна лековита својства.

Јоргован (Фото: pixabay.com)

Веома је популарна биљка у хомеопатији, а често се користи за лечење реуматских болести и то нарочито реуме живаца. Такође, повољан је и за лечење пробавних тегоба, као што је дијареја.
Кора дрвета и кора омотача љуске семена користи се за лечење маларије и то повратне маларије са симптомима грознице праћене дрхтавицом и високом температуром.
Листови се користе за лечење грознице и болести уста код деце, конгестије јетре (навала крви у меко ткиво), тегобе пробавног система као што су црева (слаба пробава и пражњење црева, дијареја), код тегоба дисајних органа (кашаљ, бронхитис), код повишене температуре тела, камена у бубрегу, високог крвног притиска.
Цветови се користе за лечење кожних болести као што су осип, опекотине (листове кувамо док вода не поцрни, па се чај користи за облоге), посекотине, огреботине и разне кожне нечистоће нарочито у нези лица (цветове кувамо у млеку и стављамо облоге на лице), код тегоба пробавног система те тегоба дисајних органа (кашаљ, бронхитис), као што су затвор или надутост, тегобе очију (глаукома – облог за очи) итд.
Уље цветова јоргована познато је као народно средство за масажу и лечење реуме. У ароматерапији користи се за емоционалну и духовну равнотежу и за јачање сензуалности лечења потиштености.
Извор: Радио Сарајево

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА