Најновије

ТАСС: Српски С-300 спреман за испоруку! И то није све!

Русија спремна да нам С-300 испоручи по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних, јавља новинска агенција Тасс која преноси ставове Кремља и додаје да ће и Белорусија у 2018. помоћи српску војску испоруком мигова 29 и два дивизиона ПВО система бук М2 са 12 ракетних лансирних рампи.

Ракетни комплекс С-300 (Фото: defence.ru, Правда)

Русија и њен председник Владимир Владимирович Путин спремни су да Војсци Србије испоруче зенитни ракетни систем С-300 по посебним условима, знатно повољнијим од тржишних, потврдила је током васкршњих празника потврдила је руска државна новинска агенција Тасс. Ова агенција, која преноси званичне ставове Кремља, јавља и да ће Белорусија и њен лидер Александар Лукашенко у 2018. нашим оружаним снагама испоручити осам потпуно модернизованих мигова 29, али и два дивизиона ПВО система бук М2 са 12 ракетних лансирних рампи. Тако ће Војска Србија, пише Тас, до краја следеће године располагати најмоћнијим војним арсеналом на Западном Балкану - имаће 14 модернизованих мигова 29, по 30 тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2, као и два дивизиона бук М2.

Ефикасно оружје

Руска агенција подсећа да је премијер Александар Вучић приликом последње посете председнику Путину рекао да је систем С-300 исувише скуп за Србију. Ипак, како наводи Тас, Русија је изразила жељу да помогне кроз конкретне споразуме и у аранжману који не би подразумевао тржишне услове. "Потпредседник Владе Дмитриј Рогозин изјавио је да ће Русија размотрити техничке детаље српског захтева за куповину оружја и ракетног система С-300. Русија се не меша у безбедносна питања Србије, која има право на високо ефикасно оружје. Једна од главних тема током Вучићеве посете 27. марта ове године била је војнотехничка сарадња и куповина ракетних система", преноси Тасс.
Руски новинари подсећају и да је Москва већ поклонила Србији вредну војну опрему. "Русија је донирала шест мигова 29, чија се пуна употреба у Војсци Србије очекује ове године. Србија добија и по 30 модернизованих тенкова Т-72 и оклопних возила БРДМ-2 (...) Разговарало се и о системима бук М1 и бук М2, као и о ракетном комплексу Тунгуска. Србији је помоћ обећала и Белорусија: Минск у 2018. Београд снабдева са осам авиона миг 29 и два дивизиона ракетног комплекса бук са 12 лансирних рампи", преноси Тасс, подсећајући да Београд већ има и потписан уговор о набавци девет борбених "ербас" хеликоптера Х145М. Дмитриј Песков, Путинов портпарол, потврдио је јуче писање Тасса и рекао да се о војнотехничкој сарадњи Србије и Русије разговара на највишем државном нивоу. "Питање војнотехничке сарадње спада у категорију врло осетљивих питања. Та сарадња се налази на агенди контаката на високом и највишем нивоу", истакао је Песков.

Јачање одбране

И док нико од домаћих званичника није јуче хтео да коментарише писање Тасса, директор Института за међународну безбедност Орхан Драгаш наглашава да Србија мора да обнови војску. "То се, пре свега, односи на летачку флоту и озбиљно наоружање и ракетне системе. То је нужно у периоду све озбиљнијих претњи од тероризма, као и у време када комшије звецкају оружјем. Србија је дужна да заштити грађане, али и да пружи неопходну заштиту Србима на Косову, БиХ и Хрватској...", закључује Драгаш. Вероватно баш у покушају да поремете овај договор Србије и Русије, претходних дана је из Хрватске "прогурана" информација да је Русија, за време рата који се водио на територији Хватске, испоручила Загребу С-300, о чему више можете да прочитате ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА