Најновије

ВУЧИЋ: Нећу да будем председник вазалне државе, не дам да нам газе образ!

Премијер Александар Вучић je одбацио критике због свих мера које је влада наложила после неизручења Рамуша Харадинаја Србији, и подсетио да је уочи избора рекао да ће водити политику суверене, слободне и независне земље.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

- Јасно је да је француски суд донео политичку одлуку и све након тога, и позивање амбасадора да се врати у Србију и обустава службених путовања у наредна три месеца у ту земљу – моје су одлуке, рекао је премијер Србије. Водио сам рачуна о интересима земље, не дам да било ко гази образ српског народа , поручује Александар Вучић и додаје:
- Нисам рекао да ћу да будем председник вазалне државе, нити колоније", одговорио је на питања новинара у Рударском басену "Колубара" поводом примедби због налога да се, поред осталог, обуставе службена путовања у Француску на три месеца.
Како каже, учинио је то да заштити достојанство грађана и државе, а ни то, као ни уручење протестне ноте, није ништа страшно.
Дипломатски односи нису прекинути, а Француска би то учинила и због много мањег разлога, приметио је.
Верује, међутим, да би био много дугачак ред, "до Дрине", када би стали сви они који су спремни "другима да служе", да кажу да су "увек други у праву"...
"Јасно је да је француски суд донео политичку одлуку и све након тога, и позивање амбасадора да се врати у Србију и обустава службених путовања у наредна три месеца у ту земљу, моје су одлуке", рекао је.
Приметио је да због тих одлука не треба оптуживати владу, али је изразио и уверење да ће народ разумети зашто је тако поступио.
"Немамо никакву одлуку о томе, треба кривити мене не владу, моја је одлука и за повлачење амбасадора и за протестну ноту и сигуран сам да ће се људи сагласити", рекао је Вучић додајући да је и одлука о обустави путовања његова.
Како је приметио, не одговара за то никоме од политичара, те запитао: "А, зашто сте онда гласали за мене, јер, нисам рекао да ћу да будем председник вазалне државе, нити колоније, да ћу да дам српски образ свакоме, јер ћу бити критикован у неким новинама, нашим или западним".

"Уместо извињења – ништа" 

Подсетивши да је у Србији убијен француски држављанин Брис Татон, те да је свако нормалан тиме био згрожен, а да су Французи имали поверења у наше правосуђе и у том случају, Вучић је запитао зашто у случају Харадинаја тог поверења наједанпут нема.
"А, замислите да смо ми рекли неће да одговара нико за то једно убиство, о они су сада пустили човека који треба да одговора за убиство десетине људи?".
"Уместо да добијемо извињење, нема ништа, и ничим не угрожавамо Србију, не прекидамо односе, само кажем да не треба да идете на службени пут наредних 90 дана", навео је Вучић.
- Шта, да кажем хвала што вам је суд независан, упитао је, подсетивши да су се бранили процедурама, што су, каже, измишљотине.
"Немојте да измишљате, и обмањујете, независно правосуђе, а одлука политичка", рекао је Вучић, додајући и да је касније сазнао да је одлука донета после ангажовања Чери Блер, што, ваљда, треба да значи да је адвокат подмитио француски суд, те да смо можда ми могли да га подмитимо.
Како је рекао, шта год да је урадио никад ништа не ваља, а његов је одговор, како је навео: Баш ме брига за примедбе, штитим интересе Србије, зато сам изабран и зато нисам прекидао односе с Француском, то јесте разлог, а они би то сигурно учинили и за много мањи разлог...
"Водио сам рачуна о интересима земље, не дам да било ко гази образ српског народа и зато сам изабран за председника. А борићу се увек за слободну, независну и суверену државу Србију, и крај приче. И то док ме не сруши нека обојена револуција, а цена је да ћу имати чист образ и чуваћу Србију докле могу, шта ме брига шта ко каже".

"Не мешамо се у односе у Македонији"

Вучић је изјавио да се Србија не меша у унутрашње односе у Македонији, да је важно да све буде мирно и да је за то замолио све актере, јер је стабилност на Балкану најважнија.
Вучић је, одговарајући на питања у вези са догађајима у Мекодонији и да ли Србија признаје избор Џаферија за председника Собрања, рекао да је "на нама да водимо рачуна о Србији и да нам је важан мир и стабилност", а не да се "мешамо у њихове унутрашње политичке прилике".
Премијер је напоменуо да је Македонија гласала и за Косово у Унеску, да је самопроглашено Косово признала, али, подвукао је, тамо живи нама пријатељски народ, кога волимо и поштујемо.
Како је рекао, Србија се у то не меша, на онима који живе у Македонији је да се договоре, а да жели све најбоље Американцима и Европљанима у њиховим настојањима, преговорима... Прочитајте ОВДЕ и чиме Емануел Макрон, председнички кандидат Француске прети ЕУ? Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА