Најновије

ДАЧИЋ ПРЕСЕКАО: Да решимо шта са Русима у Нишу, или...

Министар Ивица Дачић најавио је да ће покренути иницијативу код премијера за решавање дипломатског статуса српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Ивица Дачић и Сергеј Лавров (Фото: Синхуа)

- То питање мора да се реши, овако или онако. Ја имам посебну одговорност јер смо Сергеј Шојгу и ја оформили тај центар - рекао је Дачић.
Он каже да је Споразум о условима боравка, привилегијама и имунитетима Српско-руског хуманитарног центра "на чекању" још од августа 2014. године. 
- Западне земље имају примедбе, иако су они то исто, а и више од тога, добили споразумима са Србијом - рекао је Дачић. 
Шеф дипломатије је подсетио да је бивши председник Борис Тадић са тадашњом државном секретарком Кондолизом Рајс 2006. године потписао Споразум о зашити статуса и приступу коришћења инфраструктуре у Србији у ком се каже да ће статус особља САД (оружане снаге и цивилно особље Министарства одбране) бити еквивалентан статусу административног и техничког особља амбасаде САД. 
У споразуму између чланица НАТО и осталих држава учесиница Партнерства за мир, потврђеног у Скупштини Србије 2015. године. такође су сличне формулације, каже Дачић, док Војна канцеларија НАТО суштински има дипломатски имунитете. 
- Шта је онда проблемс а центром у Нишу, који чак није ни војни него цивлини и хуманитарни и то заједнички српско-руски? У предлогу споразума стоји готово иста формулација - рекао је он и упитао да ли је проблем што је Русија у питању. 
Дачић указује да ово већ трећу годину изазива сметње у функционисању центра у Нишу будући да Русија не издваја средства која је наменила јер није решен статус. 
- Ово питање се мора решити или центар угасити. Србија мора да гледа свој интерес, ако већ има билатералне споразуме са другим земљама, онда треба да има са Русијом - закључио је Дачић. Погледајте ОВДЕ како је Рама испланирао да запали југ Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте ОВДЕ како је Ивица Дачић запретио ЕУ:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА