Najnovije

HRVATI SE ZAKLJUČALI U AMBASADI U BEOGRADU: Ni pismo nisu smeli da prime (FOTO)

Srpska desnica je uputila protestno pismo ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom godišnjice zločinačke akcije "Oluja". Pismo je u ambasadi pokušao da preda generalni sekretar SD Aleksandar Zdravković, ali su predstavnici ambasade odbili da ga prime, a žandarmerija koja obezbeđuje objekat nije dozvolila da ono bude ostavljeno na kapiji.

Aleksandar Zdravković ispred ambasade Hrvatske (Foto: Srpska desnica)

Prvo mu je bilo rečeno da će neko izaći za 5 minuta da primi pismo, ali to se nije dogodilo. Zdravković je proveo nekoliko sati ispred ambasade gde je i legitimisan od strane policije. On je na kraju ipak ostavio pismo na kapiji ambasade uprkos protivljenju obezbeđenja.

Protestno pismo Srpske desnice prenosimo u celosti:

“Poštovana gospodo!

Srpski narod je stvaranjem Kraljevstva Srba ,Hrvata i Slovenaca nakon 1.svetskog rata postao konstitutivni narod-suvereni stvaralac države u koju je ušao zajedno sa hrvatskim narodom.

Tokom  2.svetskog rata i trajanja zloglasne nacističke tvorevine,tzv.NDH,srpski narod pretrpeo je težak demografski gubitak prouzrokovan genocidnom politikom ustaških vlasti.Prema istraživanjima Komisije za istraživanje zločina okupatora i njegovih pomagača,procenjeno je da je u periodu 1941-1945.godine,na teritoriji NDH nastradalo oko milion građana srpske nacionalnosti.Od ovog užasnog broja,pretpostavlja se da je u sistemu koncentracionih logora Ustaške nadzorne službe nastradalo približno 700 000 Srba pravoslavne veroispovesti.Uz Srbe,žrtve su bili Jevreji,Romi,napredna hrvatska inteligencija i komunisti.Ogroman deo imovine srpskih građana i Srpske pravoslavne crkve potpuno je ili delimično uništen tokom ovog perioda.

Nakon 2.svetskog rata srpski narod u novoj hrvatskoj  federalnoj jedinici postao je konstitutivan narod,narod koji je učesnik stvaranja Hrvatske i bez čije otvorene i jasne saglasnosti Hrvatska nikako ne bi mogla samostalno napustiti jugoslovensku državnu zajednicu i postati nezavisna i samostalna država.

Dolaskom na vlast Hrvatske demokratske zajednice 1990.godine,hrvatski Sabor je nelegalno i nelegitimno ukinuo srpskom narodu karakter konstitutivnog naroda i time grubo prekršio Ustav i zakone matične države.Ovakvo neodgovorno ponašanje političke elite gurnulo je Hrvate i Srbe u krvavi građanski rat 1991.godine.

Poučeni i zastrašeni iskustvom 2.svetskog rata,Srbi nisu mogli pristati na grube akte kršenja svojih građanskih i elementarnih ljudskih prava.Silom oružja i medijskim manipulacijama,nove post-komunističke hrvatske vlasti su tokom 1995.godine izvršile pogrom i etničko čišćenje srpskog naroda sa teritorije bivše jugoslovenske republike Hrvatske.

U periodu 1990-96.godine,istraživanja su utvrdila da je bivšu Hrvatsku napustilo oko 800 000 građana srpske nacionalnosti.Prava preostalih 180 000 Srba u Hrvatskoj daleko su od elementarnih svetskih i evropskih standarda koja se ukazuju pripadnicima nacionalnih manjina.Srpski narod je od konstitutivnog naroda postao nacionalna manjina u državi koju je stvorio i u istu ugradio stotine hiljada života svojih najboljih sinova i kćeri,što je sramotan zakonski i moralni presedan u novijoj evropskoj istoriji.

Srpska desnica upozorava hrvatske vlasti na diskriminatorski odnos države prema Srbima,njihovoj uzurpiranoj imovini,očuvanju kulturnog,verskog i civilizacijskog identiteta.

Ekstremistički napadi na srpsku nacionalnu baštinu-blago su ili nikako sankcionisani.Nebrojeni su napadi na Srbe povratnike,lome se table sa ćiriličnim natpisima,vozila sa srpskim tablicama,česti su napadi na srpske turiste,pravoslavne hramove itd.

Imovina srpskih pravnih subjekata iz vremena Jugoslavije ne rešava se po međunarodnom modelu sukcesije,već u mnogim slučajevima hrvatsko zakonodavstvo donosi ad hoc odluke na štetu srpske strane.Tražimo i ukidanje protivpravnog postojanja tzv.tajnih optužnica protiv Srba iz Hrvatske.Na tajnim optužnicama se nalazi nekoliko hiljada lica proizvoljno stavljenih na svojevrsne liste za odstrel.Ovim aktom se odvraća prognano stanovništvo na povratak na svoja vekovna ognjišta.

Srpska desnica oštro protestuje protiv ovakvog,uobičajenog stava hrvatske države naspram srpskih fizičkih i pravnih lica i najhitnije traži primenu elementarnog prava Srba na život,rad,imovinu i bezbednost u Hrvatskoj.

Svaki građanin Hrvatske,a posebno hrvatska vlast moraju biti svesni istorijsko-pravne činjenice: Bez srpskog naroda ne bi postojala ni Hrvatska!”, stoji u pismo koje je potpisalo predsedništvo Srpske desnice.

Autorski tekst Miše Vacića, predsednika SD,  na temu hrvatskih zločina u Krajini pročitajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Intervju sa predsednikom Srpske desnice Mišom Vacićem.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA