Najnovije

Operacije hrvatske genocidne politike 1995.godine „BOG“ (Bljesak, Oluja, Grom)

Najviše političko, vojno i policijsko rukovodstvo tzv.Republike Hrvatske, uz svestranu pomoć moćnih zapadnih država i NATO, otpočelo je početkom maja 1995. godine niz operacija vojno-policijskog karaktera u cilju potpunog uništenja i proterivanja srpskog pravoslavnog stanovništva sa teritorije nekadašnje Socijalističke Republike Hrvatske, jedne od republika koje su činile SFR Jugoslaviju do 1991. godine.

Miša Vacić (Foto: Pravda)

Piše: Miša Vacić

Operacija „Bljesak“ izvedena je 1/2.maja 1995. godine na delove zapadne Slavonije, kada je iz oblasti Okučana i Pakraca proterano 20.000 Srba, dok je oko 300 ljudi likvidirano bez ikakvog suda ili saslušanja. Oblast zapadne Slavonije 1991.godine napustilo je oko 80.000 građana srpske nacionalnosti zbog raznovrsnih pritisaka Hrvata na njihov život, imovinu, pravo na rad i dostojanstvo.

Operacija „Oluja“ započela je 4. avgusta 1995. godine napadom na glavne gradove severne Dalmacije, Like, Banije i Korduna. Jedinice regularne hrvatske vojske i policije bile su potpomognute jedinicama Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata), NATO snagama koje su udarima sa distance uništavale čvorišta veze vojske RSK. U daljem nastupanju prema zapadnoj Bosni (operacija „Maestral) Hrvati su imali podršku muslimanskog 5.i 7.korpusa tzv. Armije BiH.

U operaciji „Oluja“ hrvatske snage imale su oko 140. 000 vojnika, a odbranu RSK činilo je približno 30.000 srpskih vojnika. Slabije srpske snage su u nepovoljnim uslovima ratovanja morale zaštititi i narodni zbeg od preko 280.000 nevinih civila koji su se panično povlačili pred pretećim pogromom neoustaških formacija. Tokom etničkog čišćenja srpskih teritorija u operaciji „Oluja“ ubijeno je oko 2000 srpskih civila. Vodeći politički i vojni funkcioneri Hrvatske koji su kreirali i izveli akte genocida,etničkog čišćenja i ratnih zločina,te kršenja zakona i običaja ratovanja, poput Tuđmana, Bobetka, Stipetića, Gotovine, Norca... NIKADA nisu odgovarali i adekvatno osuđeni za najveći zločin u Evropi nakon 2.svetskog rata!

Nastavkom vojne operacije „Oluje“ u operaciju „Maestral“, ujedinjene ubilačke horde hrvatskih i muslimanskih snaga okupirale su i etnički očistile 13 opština u Bosanskoj krajini gde su Srbi bili većinsko stanovništvo. I ovde počinjeni zločini nad srpskim narodom nisu na pravilan način doživele sudski epilog. Dobar primer je general Dudaković, komandant 5.muslimanskog korpusa, čije krvave tragove i danas niko ne procesuira na profesionalan i ozbiljan način. Upravo na prostorima bivše BiH nalazi se mesto rođenja tzv.“Bele Al-Kaide“, čiji su očevi arapski mudžahedini-glavoseče. Islamskom kalifatu prvi su se suprotstavili Srbi u Republici Srpskoj, a kasnije i na prostoru Kosova i Metohije gde su gotovo istrebljeni u sukobima sa srpskim vojnim i policijskim snagama. 

Operacija „Grom“ označila je „mirnu reintegraciju“ u tzv. Hrvatsku delova RSK u istočnoj Slavoniji,Baranji i zapadnom Sremu. Ove srpske teritorije su predate Hrvatima početkom 1996.godine kada je nekoliko desetina hiljada Srba zauvek napustilo svoja vekovna ognjišta.

Broj Srba u avnojevskoj Hrvatskoj za vreme SFRJ (podatak iz 1990. godine) bio je između 950.000 - 1.000.000 ljudi. Danas u Hrvatskoj živi oko 180.000 Srba, što govori o činjenici da je od 1990-1996.godine iz Hrvatske proterano oko 800.000 Srba. Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić je još u maju 1992.godine izjavio gen. sekretaru UN Butrosu Galiju da „je 250.000 Srba već napustilo hrvatske gradove“... Zapadni svet ćuti!
   
Na 23. godišnjicu zloglasne „Oluje“ treba se setiti svih žrtava hrvatskog terora iz 1990-ih. Moramo podsetiti srpsku i svetsku javnost na srpski Holokaust iz 2.svetskog rata kada je u ustaškoj NDH nastradalo preko milion srpskih nedužnih civila. Sistem koncentracionih logora smrti je još uvek nedovoljno istražena tema. Nekažnjeni zločinci uvek ponavljaju zločine. Najpotresniji primer nekažnjenih zločina hrvatskih ustaša iz 2.svetskog rata je upravo raspad Jugoslavije 1991-1999.godine. Nacionalna katastrofa koja nas je zadesila u biološkom, političkom, ekonomskom, teritorijalnom i moralnom pogledu istovremeno je i opomena i upozorenje.
      
Onaj narod koji zaboravi na svoje pretke i njihovu žrtvu, veoma lako može postati pravedan primer nestajanja sa svetske istorijske pozornice. Krajnje je vreme za srpsku slogu i jedinstvo po elementarnim nacionalnim pitanjima narodnog opstanka i državnog preporoda.
                  
Neka je večna slava i nezaborav svim nevinim srpskim žrtvama. RSK živi!

Pročitajte OVDEkako su otete kosovske milijarde?

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vacić - Strane službe pripremaju specijalni rat protiv srpskog naroda!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA