Najnovije

BRNABIĆ: U govoru pred Generalnom skupštinom UN pokazaću novo lice Srbije (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da će u govoru koji će održati pred Generalnom skupštinom UN pokazati novo lice Srbije, postignute rezultate, ali da će biti reči o Kosovu, jer je ono, kako kaže, nezaobilazna tema.

Brnabić (foto: Jutjub)

Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da je govor sama pisala, jer želi da građani znaju koliko joj je važno da predstavi Srbiju na najbolji mogući način.

"Htela sam da pokažem jedno novo lice Srbije, sve ono što smo uradili u poslednje četiri godine, sve reforme koje smo implementirali i rezultate koje imamo", rekla je Brnabićeva.

Ukazala je da će biti reči i o našim glavnim spoljnopolitičkim prioritetima – regionalnoj stabilnosti i evropskim integracijama, ali i unutrašnjim ciljevima – digitalizaciji i podršci obrazovanju i mladim ljudima u Srbiji.

Ističe i da će Kosovo biti tema njenog govora, jer je to nezaobilazna tema.

"To je nešto što je izuzetno važno da kažem u UN, važno je da kažem s jedne strane da i dalje mislim, i uvek ću misliti, da ono što je urađeno pre deset godina nije bilo fer prema Srbiji, da to nije bilo u skladu sa međunarodnim standardima, međunarodnim pravilima igre, međunarodnim pravom, ali da smo mi odrasli, da idemo dalje, da želimo kompromis, zato što želimo mir, bezbednost i sigurnu budućnost za generacije pred nama", naglasila je premijerka.

Brnabićeva se danas sastala sa sekretarom SAD za trgovinu Vilburom Rosom, pa ističe da je izuzetno važno što je inicijativa za sastanak došla od samog američkog sekretara.

"Velika je stvar da inicijativa za sastanak sa našom delegacijom, sa mnom, dođe od strane ministarstva privrede SAD. Bio je odličan sastanak, jako prisan i pričali smo o ekonomskim, ali i političkim temama", rekla je premijerka.

Istakla je da to nije bio slučaj na sastanku u Beogradu, kao i da je to još jedan signal da imamo bliži odnos.

Dodala je da je bilo reči o američkim kompanijama koje posluju u Srbiju i koje su zadovoljne tim poslovanjem. 

Na pitanje hoće li "Behtel" raditi infrastrukturne projekte u Srbiji, premijerka kaže da se o tome razgovara.

"Imamo ozbiljne razgovore već nekoliko meseci i velika zahvalnost celom timu Vlade i Ministarstvu za saobraćaj i infrastrukturu što vode te razgovore, naravno, to će na kraju zavisiti od ponude", kaže Brnabićeva.

"Mi moramo da budemo obazrivi, moramo da budemo odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Dakle očekujemo od tako velike i značajne firme da nam dâ dobru ponudu", dodala je Brnabićeva.

Premijerku očekuje sastanak sa izaslanikom Stejt departmenta za Evropu Vesom Mičelom, a Brnabićeva kaže da će sigurno centralna tema razgovora biti KiM i razgovori sa Prištinom.

"Mi imamo šta da kažemo, Srbija daje sve do sebe, Srbija se ponaša odgovorno, pametno, hrabro, s druge strane imamo Prištinu koja nema, čini mi se, nijednu od tih osobina", kaže Brnabićeva.

Ukazala je i da u američkoj politici prema Srbiji nema više crvenih linija i da je to najveći mogući pomak koji nije bio zamisliv pre samo osam ili devet meseci.

"Velika zahvalnost novoj američkoj administraciji, svim ljudima u administraciji predsednika Trampa i velika uloga predsednika Aleksandra Vučića i svega onoga što je on uradio u poslednjih godinu dana da pokaže to jedno novo lice Srbije, kao što ja volim da kažem i moram da ponovim – jedno lice Srbije koja je hrabra, odgovorna i dovoljno jaka da je spremna za kompromise", zaključila je Brnabićeva.

OVDE pogledajte kakav je haos bio danas u Skupštini.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA