Najnovije

"NAS JE IPAK VIŠE": Šetnja za Olivera: "Hoćemo odgovor na pitanje - ko je rekao smaknite ga?" (VIDEO)

Prva godišnjica smrti Olivera Ivanovića danas se obeležava šetnjom od platoa Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save, koja je počela u 18 sati.

Protestna šetnja u pomen Ivanoviću (Foto: Fejsbuk/Prinskrin)

Građani su se bili okupili ispred Platoa, a sa razglasa na kamionu emitovane su izjave i govori ubijenog Ivanovića.

"Nisam dozvolio da budem stavljen tamo ili ovamo, ja sam svoj čovek, neću da se svrstavam. Ne vidim kome bi bilo u interesu da me nema, kome sam ja pretnja za bezbednost, ne čak ni onim kriminalcima koji me baš i ne vole" - neke su od izjava Olivera Ivanovića koje su se mogle čuti sa razglasa.

Kratak govor održao je glumac Branislav Trifunović.

- U atmosferi straha se ne živi. Građani su uplašeni, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrožava ostale. Oduprite se. Nas je ipak više - ovako je govorio Oliver Ivanović, ubijen sa šest metaka u leđa. Ni dan danas ne znamo ko ga je likvidirao ni ko je izgovorio "smaknite ga". Znamo samo ko nije - rekao je Branislav Trifunović.

Ovo je, dodao je, memorijalna šetnja za Olivera Ivanovića.

- Molim vas da pištaljke odložite u džepove i da spustite transparente. Hoćemo odgovor na pitanje - ko je rekao "smaknite ga". Ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića? Sveće upalite na Slaviji, da pokažemo ono što je Oliver rekao 20 dana pred smrt - "nas je ipak više". Idemo u šetnju za porodicu Olivera Ivanovića i za Olivera. Hvala vam - završio je Trifunović.

"Lokalni front" na čelu kolone

Kolona se kretala od Platoa, i nastavila Terazijama, Ulicom kralja Milana, preko Slavije i Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Na čelu kolone je transparent "Nas je ipak više", a kolonu vode i aktivisti Lokalnog fronta, učesnici "Ibarskog marša". Oni su pešačenje otpočeli u subotu i prešli su 170 kilometara, kako bi prisustvovali obeležavanju godišnjice ubistva Olivera Ivanovića.

Građani su ih, kada su konačno stigli ispred Filozofskog fakulteta, dočekali aplauzom.

Protestni skup organizuje inicijativa "1 od 5 miliona", a jedan od zahteva koje ističu svake subote na protestnim šetnjama jeste otkrivanje nalogodavca ubistva Olivera Ivanovića.

Organizatori su više puta napomenuli da, za razliku od subotnjih protesta, tokom ove šetnje neće biti pištaljki, pesme i buke, već će okupljeni građani nositi sveće, u pomen preminulom Ivanoviću.

Milena Ivanović, udovica ubijenog lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (GI SDP), najavila je da neće učestvovati u ovom skupu, jer ne želi da se smrt njenog supruga "politizuje".

Ona je jutros sa sinom Bogdanom obeležila pomen smrti Olivera Ivanovića u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde su sveće zapalili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef Kancelarije za KIM Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin. Takođe, ispred Hrama se okupio veliki broj građana koji su želeli da zapale sveću.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Pročitajte OVDE kakva se to tuča u hrvatskom Saboru umalo dogodila zbog Srbije.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je bilo prošle subote.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA