Najnovije

HARADINAJ POKLEKAO: Kosovski premijer se zaigrao sa taksama i otkačio Ameriku! Preokret na pomolu?

Preokret na pomolu? Iako je kosovski premijer Ramuš Haradinaj pre dva dana decidno utvrdio da takse ka Srbiji neće biti ukinute, njegov šef kabineta Avni Arifi juče je najavio da bi one ipak mogle da budu suspendovane.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Posle susreta američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta sa Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem Kosovo ipak bliže odluci suspendovanju taksa, čemu u prilog ide i Arifijeva najava. On je rekao da vlada Kosova zadržava stav koji je izneo Haradinaj, ali i da bi mogla uslediti privremena suspenzija na ograničen period, tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

- Ako postoji ozbiljna spremnost za razgovore, a oni bi mogli da se planiraju od 1. do 28. februara, mogli bismo odlučiti da suspendujemo takse u tom periodu. Postoji jedan ranije pomenut modalitet da ako napravimo brzi format razgovora, onda možemo obustaviti takse. Na primer, ako je započet intenzivan format razgovora - kaže Arifi.

Ostaje da se vidi kada će Kosovo preći sa reči na dela, a do tada ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za "Blic" kaže da dijaloga nema dok to i ne urade.

- Ako Kosovo ne posluša SAD, mora da računa na posledice. Toga su i oni svesni. Samo što moraju da nađu način kako to da obrazlože svojoj javnosti. Dok se takse ne stave van snage, mi ne možemo nastaviti dijalog - kaže Dačić.

Vodeću ulogu u rešavanju problema oko taksa preuzele su SAD, ali profesor Instituta za evropske studije Slobodan Zečević kaže da je i Nemačka zainteresovana da se reši kosovski problem.

Istakao je i da su interesantne Haradinajeve reči da "Priština u suštini više ne sluša nikoga i da je to njihova samostalna odluka, da više niko nema uticaja na njih".

- Rukovodstvo kosovskih Albanaca je prešlo jedan "poprilično dug put", oni su se prvo pobunili protiv pravnog poretka Srbije i Jugoslavije i sada prelaze u novu formu pobune - sada se bune protiv međunarodne zajednice i prava i protiv SAD, koje su im pomagala svih ovih godina. Navodno, kako ni Amerika nema više uticaja na njih, postaju neka vrsta međunarodnog odmetnika u odnosu na međunarodno pravo i odnose jer oni sebe smatraju državom. Biće interesantno da li će SAD i EU da ih privedu pravdi, što se i očekuje - rekao je Zečević.

Ves Mičel odlazi sa funkcije

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel, poznat kao veliki kritičar Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, podnosi ostavku nakon samo 16 meseci na toj funkciji. Stejt department je saopštio da će Mičel napustiti položaj sredinom februara.

Mičel je, inače, sredinom marta prošle godine boravio u Beogradu i sa srpskim zvaničnicima razgovarao o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Pročitajte OVDE kako je zamenik ruskog ambasadora u UN odbrusio Pacoliju.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A pre samo dva dana…

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA