Najnovije

INTERPOL PONOVO NA VELIKOM ISPITU: Da li da se i dalje raspravlja o zahtevu lažne države Kosovo?

Svetska policijska organizacija će ove nedelje, tokom koje se održava njena 88. Generalna skupština u Santjagu, ponovo biti na velikom ispitu - poštuje li međunarodne norme i sopstvene rezolucije.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Ukoliko se danas, 14. oktobra na sednici Izvršnog komiteta Interpola da zeleno svetlo da se zahtev Prištine za članstvo u ovoj organizaciji uvrsti u dnevni red, to će već biti gaženje unutrašnjih pravila jer su pre dve godine usvojene jasne smernice za prijem novih članova, po kojima zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti". Takve potvrde kosovske vlasti nemaju da prilože, jer je Kosovo i Metohija teritorija pod međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija.

Izvestilac Izvršnog komiteta koji bi danas trebalo da obrazloži da li zahtev Prištine zaslužuje dalje razmatranje iz Angole je, zemlje koja nije priznala Kosovo, ali IK ukupno ima 13 članova. Osim predstavnika Angole, u njemu su i zastupnici Alžira, Rusije, Argentine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Brazila, Moldavije, Nigerije, Holandije i predsedavajuće Koreje, dok su mesta Amerike i Azije upražnjena. Sedam od njih ne priznaje tzv. kosovsku državnost.

Ako kosovska aplikacija prođe prvi stepenik na IK, u utorak, 15. oktobra će se naći pred delegatima Skupštine koji moraju da potvrde dnevni red. Preskoči li se i ova stanica, rasprava, a zatim bi i glasanje, kako se predviđa, moglo da bude u četvrtak, kada će Srbija izneti sve pravne i političke argumente koji osporavaju pravo Prištine da ima mesto u Interpolu.

Bez novih priznavanja

Od novembra 2018, kada je na prethodnoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju Priština doživela debakl, nijedna nova zemlja nije priznala tzv. kosovsku nezavisnost. Na drugoj strani, u tom periodu je pet zemalja suspendovalo svoja priznavanja - Palau, Togo, Madagaskar, Solomonska ostrva i Centralnoafrička Republika.

Najmoćnije mašine na svetu proizvode Rusi i to sada daju Kini. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA