Najnovije

ŠIPTARSKE KALKULACIJE! Poništili glasove iz centralne Srbije, pa ugurali Pacolija u Skupštinu! Kurti gubi izbore?

Izborni panel za žalbe i predstavke naložio je da CIK ponovo prebroji 1.472 biračka mesta i da iz konačnih rezultata izbaci glasove koji su stigli poštom iz Srbije.

Da li će Aljbin Kurti biti novi premijer tzv. Kosova? (Foto: Jutjub)

Kako prenosi "Kosovo onlajn", izborni panel za žalbe i predstavke saopštio je danas odluku o pritužbama političkih subjekata na konačne rezultate izbora od 6. oktobra, koje je Centralna izborna komisija objavila u četvrtak, 7. novembra.

Na osnovu te odluke, IPŽP je zatražio od CIK-a da ponovo broji 1.472 biračka mesta, a takođe, na zahtev koalicije NISMA - Alijansa Novo Kosovo, Izborni panel za žalbe i predstavke je naložio CIK-u da iz konačnih rezultata isključi glasove koji su poštom došli iz Srbije, dok su 23 žalbe odbačene.

Takođe 25 žalbi je odbijeno kao neosnovano i jedna žalba je povučena. Nakon te odluke IPŽP, u roku od 24 časa, nezadovoljne strane imaju pravo da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji potom ima 72 sata da donese odluku o tim žalbama.

Izborni panel za žalbe i predstavke je primio 100 žalbi političkih subjekata, a najviše - 42. žalbe, od Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića. Od kandidata za poslanike u Skupštini Kosova, žalbe su uložili Valjon Ramadani iz Samoopredeljenja i Mufera Šinik iz KDTP-a.

Nakon tog procesa, nezadovoljni mogu da se obrate Ustavnom sudu Kosova.

Iako je javljeno da NISMA po poslednjim rezultatima, nije prešla izborni prag od pet odsto glasova, prema ovoj kombinatorici, Pacolijeva koalicija ipak će uspeti da pređe cenzus.

Međutim, sada se sve menja za Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe. Dve stranke, prema najnovijim rezultatima, neće imati većinu dovoljnu da formiraju vladu tzv. Kosova.

Čitava peripetija sa glasovima iz Srbije odvijala se upravo kako bi se manipulisalo konačnim rezultatima izbora.

Neposredno nakon izbora, u Prištini je iznenada izbilo alarmantno stanje, nakon što su članovi CIK-a prijavili da su dobili alergiju po rukama i licu jer su dodirivali koverte sa glasovima poslatim iz Srbije. Brojanje glasova je prekinuto, predstavnici Srpske liste izbačeni iz sale, a prema pisanju tamošnjih medija alergija je već postala, ni manje ni više, nego trovanje.

Kako je pisala Prištinska Koha, najmanje 26 Albanaca koji su brojali glasove je "otrovano" kovertama iz Srbije. U isto vreme Srbi koji su bili u sali gde su se brojali glasovi rekli su da nemaju nikakvih simptoma iako su i samo dodirivali iste koverte.

Bez obzira, oni su izbačeni iz sale koja je ubrzo zapečaćena, a oko 3.400 glasova koji su došli iz Srbije prestali su da se broje.

Pročitajte OVDE koliko je članica UN priznalo tzv. Kosovo.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA