Najnovije

VUČIĆ: Nije za očekivanje sporazum sa Prištinom ove godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nije mnogo optimističan" da će još u ovoj godini biti moguće postići sporazum s Prištinom o normalizaciji odnosa.

Aleksandar Vučić (Foto: Sajt predsednika Srbije)

Vučić je, u izjavi austrijskoj agenciji APA, rekao da će se svom snagom boriti za kompromis, ali je preduslov za nastavak dijaloga s Prištinom ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele na srpske proizvode.

Na pitanje o prevremenim izborima u Srbiji zbog protesta u zemlji, on je kazao da "o tome još nije diskutovano".

"Najvažnija tema za nas je pitanje kako ćemo rešiti kosovski problem", podvukao je Vučić.

Kada dijalog s Prištinom bude nastavljen, onda ćemo moći da se koncentrišemo na srpsku privredu, koja se trenutno dobro razvija, objasnio je Vučić, dodajući da će tada odlučiti o izborima.

"Da li će se glasati za pola godine ili za godinu je manje važno", poručio je predsednik Srbije.

Vučić se u Minhenu, na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije, sastao s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Vučić će drugog dana boravka u Minhenu imati niz bilateralnih susreta, sa delegacijom Kongresa SAD - senatorom Ronom DŽonsonom i senatorkom DŽin Šahin, kao i delegacijom Kongresa predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom, te i sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Predsednik Srbije učestvovaće i na panel diskusiji „Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad", koju će voditi „šef" Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

Na kraju prvog dana predsednik Vučić je rekao da je sa sagovornicima razgovarao o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM i odnosima Beograda i Prištine.

Kako je rekao, preneo je svoju zabrinutost zbog aktuelnih dešavanja.

"Mislim da su dobro razumeli poziciju Srbije i da ce zajedno sa nama pokušavati da pronađu rešenje za to. Jer, ako to ne budemo uradili, ako se stvari ne budu smirivale, imaćemo svi zajedno problem, a čini mi se da to niko ne želi i da to ni za koga nije dobro", rekao je Vučić za srpske medije u Minhenu.

Konferencija u Minhenu ove godine izuzetno je posećena i na njoj učestvuje oko stotinu političkih i ekonomskih lidera iz celog sveta.

SAD su na konferenciji u do sada najbrojnijem sastavu, a delegaciju predvodi potpredsednik Majk Pens.

Kako je premijerkino obezbeđenje napalo opozicionare, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vučić i NATO

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA