Najnovije

POZADINA OSTAVKE! Posle Haradinajevog manevra dva scenarija su na stolu, a rasplet će dati odgovor i na pitanje da li je primoran da ode!

Priština trenutno nema nijednog legitimnog pregovarača za dijalog sa Beogradom. To je činjenično stanje nakon ostavke Ramuša Haradinaja i nedavne odluke takozvanog "Ustavnog suda Kosova" da pregovore ne može da vodi Hašim Tači.

Ramuš Haradinaj (Foto: jutjub)

Potpuna blokada pregovora o budućnosti Kosova i Metohije, takse neće biti ukinute pre jeseni, a možda ni tada. Ili pregovori se nastavljaju, ubrzavaju, a takse ukidaju vrlo brzo, možda i pre jesenjih izbora na Kosovu. Prištinom kruže obe varijante budućih događaja, s tim da svaka od njih ima istu napomenu - sve zavisi od Amerike.

U svakom od ova dva scenarija glavna stavka je i dalje poziv Haradinaju kao osumnjičenom pred Specijalnim sudom za ratne zločine na KiM i njegova iznenadna ostavka. Od pravog uzroka ovog dešavanja zavisi i dalji ishod događaja.

Neubedljivo obrazloženje

Lider Alijanse za budućnost Kosova podneo je ostavku, a mogao je to i da ne učini sada i pomeri se sa mesta premijera tek u slučaju da protiv njega bude podignuta optužnica. "Moralno" obrazloženje Haradinaja da ne želi zbog Kosova da njegov premijer ide u Hag kao osumnjičeni, većini nije ubedljivo.

Dokaza ima

Naprotiv, stav većine visokopozicioniranih političara u Prištini je da je Haradinaj primoran da to učini.

- Sve je dogovor Vašingtona, čiji je i tužilac u Hagu, Hašima Tačija i Kadri Veselija. I kada je uhapšen pre nekoliko godina u Francuskoj, Haradinaju su namestili ovi politički protivnici. Danas, on je prepreka dijalogu koji je zbog njega i insistiranju na taksama usporen i gotovo u blokadi - kaže Albanac, poslanik u parlamentu u Prištini.

Manji je broj onih koji stvari vide sasvim drugačije - Haradinaj je upoznat sa scenariom, svesno odlazi u Hag, a vraća se kao heroj koji na izborima dobija više glasova nego ikad. Ovakav ishod je direktno urušavanje rejtinga Tačija, njegove PDK, ali i opcije koja nije odbacivala mogućnost korekcije granica.

Kada je reč o sudu za KiM u Hagu za Haradinaja ima dokaza više nego ikad. Osim oko 20 svedoka, izvor iz Euleksa navodi da će ovog puta biti pokrenuto pitanje trgovine organima i zločina počinjenih u takozvanoj žutoj kući. Ova zlodela vode ka Haradinaju, ali i delu komandanata iz njegove zone odgovornosti koji su na spisku Specijalnog suda.

Rast rejtinga

Haradinaju je od uvođenja taksa popularnost porasla. Po povratku iz Haga - procenjuje se da neće biti zadržan ili bar ne pri prvom odlasku - on će nesumnjivo imati još veći rejting. Broj glasača se uvećao i Samoopredeljenju Aljbina Kurtija, ali i LDK poznatoj po pokojnom Ibrahimu Rugovi. U ovom slučaju, Haradinajev AAK sa ove dve partije ima većinu, a imaju istu matricu - nikakva podela, niti korekcija granica.

- Tako je sa popularnošću na Kosovu sve dok u Prištinu ne doputuje neki visoki američki diplomata i podrži nekog drugog. I sama priča da iza slanja Haradinaja u Hag stoje Amerikanci, odmah je umanjila njegovo herojstvo - kaže naš sagovornik iz parlamenta.

Uloga Amerikanaca i dijalog

Oni koji su zagovornici tvrdnje da je Haradinaj baš sada poslat u Hag u dogovoru sa Amerikancima kako bi bio sklonjen, smatraju da će dijalog biti odblokiran, a takse vrlo brzo ukinute. Činjenicu da je 27. juna takozvani “Ustavni sud Kosova” odlučio da pregovori ne mogu da se vode na nivou predsednika, ističu da to nije prepreka za Hašima Tačija. Po njima, on i Kadri Veselji drže celo Kosovo i sve njegove institucije pa i Ustavni sud. Po ovom tumačenju budućih događaja, sporazum o Kosovu se postiže do kraja godine, a pregovarači sedaju za sto već na jesen.

Godinu dana

Druga verzija događaja je - Haradinaj se vraća iz Haga kao pobednik i na izborima dobijaju krajnje ekstremne opcije kosovskih Albanaca. Nema ukidanja taksa, ni privremene suspenzije sve dok Beograd ne prizna Kosovo, odnosno ne odblokira učešće u međunarodnim institucijama. Za pregovarački sto se seda tek posle izbora u centralnoj Srbiji, sledeće godine. Rešenja nema pre septembra 2020. Tvrda opcija ne pristaje ni na najmanji ustupak, niti korekciju granica.

Jačanje Srba južno od Ibra

Nakon izbora na Kosovu ići će se na smanjivanje značaja i uticaja srpske liste i njenih predstavnika sa severa KiM. Ovog puta bolje pozicionirani i više uključeni u vlast biće Srbi južno od Ibra, od kojih su pojedini dugogodišnji prijatelji, još od vojske, sa uticajnim albanskim političarima.

Srpski šef diplomatije kaže da Evropa nije uspela da izdejstvuje da se poštuje Briselski sporazum i da Priština uopšte ne misli da ga sprovede.

 - Videćemo kako će se dalje odvijati situacija. Priština ne misli uopšte da ga sprovede, kuda to vodi i kako će se odraziti na dalji tok dijaloga videćemo, jer trenutno je dijalog u komi, a da li će ga reanimatori oživeti, to se još ne zna - kazao je Dačić.

Ističe da mu je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton rekao da Amerika nema za šta da pritiska Srbiju, jer znaju da krivac nije u Beogradu, nego u Prištini.

- Toliko o Trampovoj administraciji... Znači, navijam za Trampa - kazao je Dačić.

Tači ne može da pregovara

Lažni predsednik Hašim Tači bi, ukoliko nastavi dijalog sa Srbijom sada kada je takozvana vlada Kosova u ostavci, ali i bez obzira na to, pogazio “Ustav Kosova”, što bi značilo i kraj njegovog mandata, smatra takozvani bivši ambasador Kosova u Švedskoj i izvršni direktor Instituta KIPRED LJuljzim Peci.

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da je “Ustavni sud Kosov”a odlučio da dijalog sa Srbijom ne treba da vodi predsednik.

- Po mom mišljenju, odlučio je da dijalog ostane u rukama vlade, a ne predsednika ili skupštine - rekao je Server. On je takođe pomenuo nedavno anketiranje Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) koje je pokazalo da se većina ljudi na Kosovu protivi teritorijalnoj razmeni.

- Mislim da je poruka jasna: građani “Kosova” ne žele da dele teritoriju po etničkim linijama, oni ne žele uopšte da daju teritoriju. Ja mislim da su u pravu. Ako “Kosovo” ima ambicije da se pridruži Evropskoj uniji, ključ za članstvo je vladavina demokratije, što znači jednak tretman svih građana - navodi Server.

Izbori 8. septembra

Vanredni izbori na “Kosovu” biće održani 8. septembra, prenosi RTK pozivajući se na neimenovane izvore. Kako se navodi, lažni predsednik Hašim Tači odlučio je da u skladu sa procedurom zakaže vanredne izbore za 8. septembar.

Velika akcija crnogorske vojske, počelo proterivanje Srba, saznajte o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA