Najnovije

DRECUN OTKRIVA: Postoje novi dokazi protiv Haradinaja! Posedujemo njegov ratni dnevnik, tamo su opisani jezivi zločini!

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje. Podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe da je situacija za njega sada drugačija.

Drecun (Foto: Jutjub)

Milovan Drecun je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su se pojavili neki novi elementi – ubistvo Albanaca od strane Ramuša Haradinaja i njegovih terorista.

"Haradinaj je već procesuiran u Hagu za neke događaje za koje je oslobođen i ne može dva puta da se procesuira za iste. Međutim, pojavljuju se i novi događaji, može se utvrditi njegova konkretna odgovornost kao direktnog izvršioca za određene zločine, posebno po komadnoj odgovornosti. Zato je bilo jako važno utvrditi gde se nalazio Ramuš Haradinaj u tom komadnom lancu. On je bio komandant takozvane operativne zone Dukađin gde se desilo najviše zločina. Mi smo kao radna grupa identifikovali 980 događaja – prebijanja, ubistva, masakriranja, silovanja...", navodi Drecun.

Dodaje da po tom osnovu Ramuš Haradinaj ne može da izbegne odgovornost jer su se svi ti zločini dogodili u njegovoj zoni odgovornosti. 

"Jedan od komandanata brigade bio je Ramušev rođeni brat Daut Haradinaj koji je takođe dobio poziv da se javi kao osumnjičeni. I videćemo, zašta će biti optužen, ukoliko optužnica bude podignuta", navodi predsednik Odbora za KiM.

Drecun je pokazao originalna dokumenta iz Štaba komande operativne zone Dukađin i istakao da je to izveštaj o ljudima koji su ubijeni i zbog čega su ubijeni, a reč je o Albancima.

"Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci. Ovo je dokument su zaplenile naše snage bezbednosti koji je čak i rukom pisan. U njemu je spisak sa preko 30 Albanaca. Oni su bili pripadnici policije Republike Srbije za koje su oni smatrali da su kolaboracionisti i zbog toga su i likvidirani od strane grupe Ramuša Haradinaja. Ne znam zašto do sada nije pokazan, predat Haškom tribunalu sudu. Ovo je nepobitno novi dokaz", navodi Drecun. 

Dodaje da su novi dokazi dostavljeni Specijalizovanom tužilaštvu. 

Podseća na slučaj "bunker" gde je otkrivena masovna srpska grobnica sa najmanje desetak tela.

"Najbrutalnije je likvidirana petočlana porodica sa troje dece od – 13, 16 i 17 godina. To nije jedina masovna grobnica, ima ih još. O njima se znalo i ranije ali se ćutalo, nije bilo ni reči u prethodnim suđenjima", ističe predsednik Odbora za KiM. 

Navodi da je Kfor napravio uviđaj, da je mesto zločina fotografisano, da je došao i forenzički tim iz Švedske ali da je je iz samo njima znanog razloga i taj slučaj kao i mnogi drugi stavljen u fioku. 

Dodaje da o tome javno govori kako bi sprečio bilo koga da kaže – nismo znali. 

Dodaje da Beograd poseduje i ratni dnevnik Haradinaja i da je Srbija Tužilaštvu Specijalnog suda ustupila novu dokumentaciju da bi ukazali na mogućnost podizanja optužnice na osnovu novih dokaza.

Na spekulacije medija i međunarodnih izvora da je Haradinaj pozvan u Hag zbog trgovine organa – slučaj "Žuta kuća" navodi da se u izveštaju Dika Martija, "Žuta kuća" prvenstveno vezuje za dreničku grupu na čelu sa Hašimom Tačijem ali da su tu i Kadri Veselji, DŽavit Haljiti ali i klan Ramuša Haradinaja.

Najavljuje da će sledeće nedelje izaći u javnost sa novim podacima koje su nepoznate javnosti o zločinima Ramuša Haradinaja.

Ramuš Haradinaj stigao je u Hag, gde će danas biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad srpskim i nealbanskim stanovništvom. 

Neočekivani obrt u dijalogu Beograda i Prištine. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA