Najnovije

NASTAVLJA SE SAGA NA KIM: Partije kažu da žele izbore, a zapravo nisu spremne! Zašto ne raspuste skupštinu?

Političke partije na Kosovu i Metodžiji tvrde da su spremne za izbore, ali nijednoj izbori ne odgovaraju sada inače bi već raspustili skupštinu, rekao je analitičar Ramuš Tahiri.

Analitičar Ramuš Tahiri (Foto: Jutjub)

Više od nedelju dana nakon ostavke kosovskog premijera, u Prištini nije jasno da li će i kada doći do vanrednih izbora.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, najavio je da će u skladu sa ustavnim nadležnostima i obavezama otpočeti proces konsultacija sa parlamentarnim partijama sledeće nedelje.

Inače je Hašim Tači bio oštro kritikovan ovih dana, pripisuje mu se to da odlaže konsultacije kako bi PDK tajnim dogovorima prikupila podršku za novog mandatara i time izbegli izbore.

Međutim, politički analitičar, Ramuš Tahiri deo krivice za odlaganje razrešenja situacije nastale ostavkom Ramuša Haradinaja vidi i u političkim partijama.

On tvrdi da nema spremnosti među političkim partijama da idu na izbore, jer da su na to spremni, već bi sazvali vanrednu sednicu skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – raspuštanjem skupštine. Pozvao je partije koje su pre ostavke Haradinaja prikupljale podršku za izglasavanje nepoverenja Haradinajevoj vladi da podnesu zahtev za sednicu za raspuštanje skupštine.

Za raspuštanje Skupštine Kosova potrebno je dve trećine glasova poslanika, odnosno 81 glas, dok je za odobravanje novog mandatara i samim tim vlade, potreban 61 glas trenutnog saziva Skupštine Kosova.

Izuzev raspuštanja skupštine, do raspisivanja izbora može doći i ukoliko vladajuća koalicija preda mandate.

“Oni moraju reći da vladajuća koalicija nema predlog za drugog kandidata za premijera i zatražiti da zemlja ide na izbore”, objasnio je Tahiri za Kohu.

Za ovu, drugu opciju izlaska iz novonastale situacija postoji rok, upozorava analitičar Ramuš Tahiri. On navodi da između konsultacija vladajuće koalicije i kosovskog predsednika i ostavke premijera ne sme proći više od 15 dana.

“Predsednik je morao da ih pozove i oni su od roku od 15 dana morali da daju predlog. Ukoliko u roku od 15 dana ne podnesu predlog ili ih ne pozove predsednik onda je predsednik prekršio procedure. Ukoliko nema novih kandidata da zamene Haradinaja koji će biti izglasan u skupštini  jer treba da dobije 61 glas onda će predsednik raspisati nove izbore“, kaže on.

Pročitajte OVDE zašto je Patrijarh Pavle bio za podelu KiM.

Izvor: Kosev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA