Najnovije

RUSIJA I TURSKA DONOSE MIR U LIBIJI? Čeka se još samo pristanak Haftara!

Predstavnici nekoliko sukobljenih strana u Libiji je potpisalo završni dokument, a među njima su predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž i predsednik Državnog saveta Haled Mišri.

Libija (Foto: Jutjub)

Postignut je određeni napredak na pregovorima o Libiji u Moskvi, rekao je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Sporazum o prekidu vatre je potpisao predsednik Vlade nacionalnog jedinstva Fajez Saradž, dok će se očekuje odluka generala Halife Haftara.

- Razmatran je dokument koji će omogućiti da se konkretizuju pitanja u vezi sa prekidom vatre. Prekid vatre je proglašen u ponoć, u nedelju 12. januara, koji je nalazi i u zajedničkom saopštenju koje je doneto 8. januara u Istanbulu. Završni dokument je danas detaljno razmatran. On je bio predmet ozbiljnih pregovora. Možemo da saopštimo da je postignut određeni progres - izjavio je Lavrov.

- Maršal Haftar, komandant Libijske nacionalne armije, i predsednik Parlamenta u Tobruku Akil Saleh smatraju da je taj dokument pozitivan. Oni su zatražili dodatno vreme, do jutra, da odluče da li će ga potpisati. Nadam se da će ta odluka biti pozitivna - dodao je Lavrov.

Sporazum o prekidu vatre

Sporazum o prekidu vatre u Libiji predviđa povlačenje sukobljenih snaga, moratorijum na ulazak turskih trupa i međunarodnu kontrolu poštovanja sporazuma, javila je televizija "El Arabija", pozivajući se na svoje izvore. Istovremeno će nadgledanje poštovanje primirja vršiti UN i Rusija.

Rusija će, kao međunarodna strana, kontrolisati poštovanje prekida vatre. Ona će u Libiju poslati inspekcije koje će pratiti situaciju. Osim toga, poštovanje sporazuma pratiće Ujedinjene nacije. Pod međunarodnim nadzorom biće morske i kopnene luke.

Osim toga, libijske strane treba da se dogovore o rešavanju problema isključivo političkim putem, podelu ovlašćenja i zadataka između Vlade nacionalnog sporazuma, Parlamenta na istoku zemlje i komandanta armije Halife Haftara, a Libijskoj nacionalnoj armiji dodeljen je zadatak borbe protiv terorizma i terorističkih organizacija koje će ići u koordinaciji sa predsednikom Vlade nacionalnog sporazuma.

Izvori su ukazali na to da dokument propisuje međunarodnu kontrolu nad morskim i kopnenim granicama, a da će Haftarova armija imati zadatak da obezbeđuje naftna i gasna polja.

U ponedeljak su u Moskvi održani rusko-turski pregovori u formatu "2+2" (ministara spoljnih poslova i odbrane) posvećeni rešavanju situacije u Libiji. Kasnije su im se pridružili predstavnici sukobljenih strana u Libiji.

Merkelova i predsednik SAD razgovarali o Bliskom istoku! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA