Najnovije

VUČIĆ IZ DAVOSA: Otkrio šta nam prebacuju i zašto nismo kupili S-400 iako imamo para! Evo šta je bilo s Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu učestvovao na dva panela i imao niz bilateralnih susreta.

S-400 (Foto: Ria)

- Danas sam slušao i predsednika Trampa i prisustvovao dvema sesijama na panelima važnim za Zapadni Balkan. Primedbe na naš račun jesu zašto se naoružavamo i zašto kupujemo od Rusije, a ja sam rekao da kupujemo samo defanzivno, da ne budemo bilo kome više lak plen i šaka zobi kao što smo nekada bili. Rekao sam im i da smo imali novca i za S-300 i za S-400 ali da ne kupujemo ništa ofanzivno za razliku od drugih koji to rade. Što se ekonomskog dela tiče, niko nije imao primedbu, svi su nam čestitali. Rekli su da je ova godina za nas bila rekordna po investicijama a ja sam govorio o odlivu mozgova, da nam se žuri da povećamo plate i da to sprečimo. 

O primedbama na račun Srbije

Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja koja su mu, kako je preneo novinarima u Davosu, upućene na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

"Bile su primedbe na račun Srbje, a najveća primedba je bila zašto se naoruzavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažna i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300/400, da to nismo uradili". Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" pravila ne sme da otkriva ko je i šta tačno rekao. Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

Govorili smo i o evropskom putu jer nema zemlje koja je toliko bila na tom evro-putu kao Srbija, 20 godina, možda samo Turska... Ali nisam dobio direktan odgovor... Vučić je rekao i da naša ekonomija zavisi umnogome od nemačke, samo oni nam zapošljavaju 65.000 ljudi...

Razgovor sa Đukanovićem o Zakonu o slobodi veroispovesti moguć već sutra u Izraelu

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori I kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsetio da je I on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.

"Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog Zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine, i naše kulturne i istorijske baštine", objasnio je Vučić.

Kazao je da je, koliko zna, i Crna Gora dobila poziv da dođe u Izrael na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, I da su potvrdili dolazak.

Upitan da li Podgorica želi smirivanje situacije, rekao je da to ne zna, ali da misli da niko ne želi eskalaciju nasilja.

Ukazao je da su najavljeni razgovori mitropolita Amfilohija sa crnogorskim vlastima i da treba videti kakav će biti ishod.

Razgovor sa Tačijem?

- Imali smo neformalan skup a tu je bio i Tači, ali nismo imali neku vrstu bliskog susreta ali smo razgovarali o različitim temama, on pre svega o viznoj liberalizaciji... Pomenuo sam takse, pokušaćemo da i te probleme rešimo... Imali bismo najveći rast da nije bilo tih taksi... - pojasnio je Vučić.  

"Emanuel nam je ušao u službenu belešku"

Vučić je otkrio i da se u medijima postavilo pitanje jel’ stvarno rekao Makronu ono "Emanuel, bre..." pa objasnio da je to čak ušlo u službenu belešku i da je to bilo pred ponoć u Jelisejskoj palati...

Očekujem Grenela u Beogradu u naredne dve nedelje

Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u naredne dve sedmice. Vučić je to reklao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane. "Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje", rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor: "Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O' Brajena. Očekujem da u naredne dve nedelje ponovo ugostim Grenela u Beogradu", preneo je Vučić novinarima u Davosu.

On je dodao da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, te da je zamolio O' Brajena za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O' Brajenom razgovarao i u NJujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd - Priština.

Pročitajte OVDE   s kojim se to važnim zvaničnikom susreo Vučić i zašto.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA