Najnovije

IZA KULISA EKONOMSKOG FORUMA! Trampov čovek ponudio Srbima pomoć

Američki savetnik za bezbednost Robert O‘Brajen rekao je na Ekonomskom forumu u Davosu predsedniku Aleksandru Vučiću da je "region Balkana najveći prioritet za SAD, odmah posle Bliskog istoka". On je ponudio Srbiji pomoć "oko svega što radimo" i govorio veoma pohvalno o Srbima kao narodu.

Vučić i Robert O‘Brajen (Foto: Predsedništvo Srbije)

Kako se saznaje, Vučić je u razgovoru sa bliskim saradnikom Donalda Trampa tokom tri sata razgovarao o svi važnim temama, sa akcentom na Kosovo i put Srbije u Evropsku uniju.

- Robert O‘Brajen je rekao da su Srbi veliki narod, koji živi u teškom okruženju. Naglasio je da, pored pitanja Bliskog istoka, Zapadni Balkan predstavlja najveći prioritet i polje interesovanja SAD. Takođe, ponudio je pomoć oko svega što radimo i govorio kako lično poznaje mnogo uglednih i pametnih mladih Srba u Kaliforniji - kaže izvor upoznat sa detaljima ovog sastanka.

Komentarišući ovaj susret, Vučić je rekao da je razgovor sa savetnikom američkog predsednika za bezbednost Robertom O’Brajenom bio veoma prijateljski, otvoren i iskren, tokom kojeg je ponovio da bi Srbija volela da ugosti Donalda Trampa.

Vučić je ispričao i da je zamolio za veće razumevanje za Srbiju i zahvalio što je uvek spreman da sasluša njene stavove, navodeći i da je odnos sadašnje američke administracije bolji nego prethodne.

- Ja sam rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu i šire u okruženju koja je podržavala izbor predsednika Trampa - rekao je Vučić.

Vučić se pre sastanka sa Trampovim savetnikom neformalno sastao i sa predsednikom privremenih institucija na Kosovu Hašimom Tačijem, a tema je bilo Kosovo i odnosi u regionu.

- Ja sam govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji. Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio-linije i zapitao da li je to zbog američke podrške - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je on spomenuo nastavak dijaloga i ukidanje taksa koje je Priština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksa.

- Sutra treba da pričamo o vozovima, ali kakvog to smisla ima ako naša roba ne može vozom da uđe na Kosovo i Metohiju? Nije važno ko kako posmatra to pitanje, mi smatramo da je to unutrašnji saobraćaj, oni da je između dve države, ali kako god smatrali, te trgovine nema - istakao je Vučić.

Na konstataciju da se čini da će Priština dobiti novu "vladu", Vučić je upitao da li je sigurno da će to tako biti.

- Uvek se nadam napretku u razgovorima sa Prištinom. Uvek sam spreman da čujem kompromisne predloge, jer je uvek bolje razgovarati nego da nema razgovora. Ako ne razgovarate, onda znate šta čekate, a to želimo da sprečimo na sve načine - podvukao je on.

Vučić kaže da ni prekjuče u Davosu od evropskih lidera sa kojima je razgovarao nije dobio direktne odgovore na pitanje da li će Srbiji dati mogućnost članstva u EU ako kompromisnim putem rešimo problem KiM.

- Recite nam, čak i ako rešimo kompromisnim putem problem KiM, da li ćete nam dati mogućnost ulaska u EU - pitanje je koje je Vučić, kako je preneo novinarima, uputio sagovornicima na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Odgovore koje su mu dali ne može, kaže, da prenosi, poštujući pravila Davosa za panele zatvorene za javnost, ali može da kaže da nisu bili direktni.

- Nisam dobio direktne odgovore, nema tu direktnih odgovora, jer šta god da pitate, uvek dobijete isti odgovor - primetio je Vučić.

Ne kupujemo ofanzivno oružje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Davosu najveća primedba koju je čuo zašto se Srbija naoružava i pri tome kupuje rusko oružje, na šta je "prilično snažno i uverljivo" odgovorio da je to samo u odbrambene svrhe i da bi Srbija mogla sebi da priušti i najsavremenije ruske sisteme S-300 i S-400, ali da to nije uradila.

- Ne kupujemo ofanzivna sredstava i ne kupujemo samo od Rusa. Mi ne želimo da budem šaka zobi i lak plen nekome, kao što smo nekada bili - rekao je Vučić prenoseći utiske sa okruglih stolova u kojima je učestvovao, ali više od toga nije mogao da otkrije.

Kako je rekao, u susretima u Davosu dobio je čestitke za ekonomski napredak Srbije.

Milo objavio "hibridni rat" Srbiji i Rusiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA