Najnovije

KUVA U VAŠINGTONU! Hoće li republikanci dozvoliti svedočenja na suđenju Trampu u Senatu?

Na suđenju Donaldu Trampu u Senatu, demokrate su optužile predsednika da je uz pomoć “korumpirane šeme” pritiskao Ukrajinu da istraži poslovanje sina DŽozefa Bajdena, svog potencijalnog kandidata na izborima 2020, da je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ucenjivao isplatom vojne pomoći i da je, kada je otkriveno šta radi, Tramp počeo da opsturiše istragu.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Zato traže da predsednik bude razrešen dužnosti. Istovremeno, apeluju da se visokim zvaničnicima Trampove administracije, koji imaju saznanja iz prve ruke, dozvoli da svedoče.

Demokrate na suđenju tvrde da ima još dokaza koje treba uvrstiti u postupak, ali im lider rebublikanske većine u Senatu Mič Mekonel nije dozvolio da na početku suđenja dovode nove svedoke.

“Prva stvar koju su građani mogli da vide u ovom procesu jesu republikanski senatori koji glasaju protiv fer suđenja sa relevantnim dokazima. Ovo suđenje je od početka u senci nepoštenja”, rekao je lider demokrata Čak Šumer.

Mič Mekonel kaže da će se o svedocima raspravljati tek kada obe strane budu iznele svoje argumente. I to bi moglo da se završi po volji većine Amerikanaca koji žele svedoke.

“On shvata da ovo izgleda kao lažno suđenje, da javnost na to ne gleda blagonaklono i da bi partiji to moglo da našteti na izborima u novembru. Znači, hoće da ovo izgleda kao suđenje, da obe strane iznesu argumente, da senatori postavljaju pitanja. Ali, neće da suđenje traje večno i želi da presuda Trampu bude oslobađajuća”, ocenjue Darel Vest sa Instituta Brukings.

Uprkos maratosnkom iznošenju demokratskih argumenata, malobrojni su promenili mišljenje.

“Kada predsednikov tim počne da iznosi argumente, dinamika će se promeniti. Njihovu stranu još nismo čuli. Jedva čekam da vidim šta će se dogoditi i imam osećaj da će iznošenje njihove verzije sve promeniti”, kaže republikanski senator Majk Braun.

Trampovi advokati počinju sa iznošenjem odbrane u subotu. Predsednikovi saveznici već optužuju demokrate da koriste proces opoziva kako bi dobile političke poene.

“Spremni su da unište instituciju predsednika samo da bi sklonili Donalda Trampa”, kaže republikanski senator Lindzi Grejem.

Demokrate imaju još četvrtak i petak da iznesu svoje argumente, dok se borba oko svedoka nastavlja – pitanje je da li bi republikanci dozvolili svedoke ako bi zauzvrat svedočio i Džo Bajden.

“Suđenje ne služi da se trguje svedocima. Žele ovo da iskoriste da blate Bajdena. To nije svrha suđenja i senatorima ne treba dozvoliti da tako zloupotrebe proces”, kaže vodeći demokrata u timu iz Predstavničkog doma Adam Šif.

Ako Mekonel ne promeni svoj stav ili se ne postigne dogovor - ovo bi moglo da bude prvo suđenje predsedniku u Senatu bez svedoka.

Pročitajte OVDE kojim ruskim oružjem su oduševljeni Amerikanci.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA