Najnovije

"ERDOGAN OZBILJNO IDE PUTINU NA ŽIVCE!": Turski predsednik blizu "crvene linije" u Nagorno-Karabahu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sve je bliži da pređe “crvenu liniju” kada je reč o Nagorno-Karabahu, pošto je taj sukob mnogo drugačiji od onih u Siriji i Libiji, kazao je politički analitičar Kerim Has.

Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin. (Foto: tccb.gov.tr)

Generalni direktor Saveta za ruske spoljne poslove Andrej Kortunov, trusta mozgova koji je povezan sa ministarstvom spoljnih poslova Rusije, izjavio je nedavno da je odnos između Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina “minsko polje”, i istakao da je prvi čovek Turske prešao liniju i da je “blizu mine” zbog mešanja u sukove u Nagorno-Karabahu.

Odnos Putina i Erdogana je navodno kao minsko polje

- Iako crvena linija” još nije prekoračena, Erdogan ozbiljno ide Putinu na živce - kazao je Has i dodao da su odnosi dva lidera bili su napeti i pre 27. septembra kada su ekskalirali sukobi u tom području, prenosi portal "Ahval".

Rusija i Turska uspele su da formiraju odnos koji je koristan za obe strane, ali su se suočavale sa komplikacijama koje su nastajale tokom sukoba u Siriji i Libiji, gde su te dve zemlje podržavale suprotne frakcije. Kako smatra Has, oni su strateški partneri i takmičari u jednom pogledu, odnosno direktni opotentni u drugim slučajevima.

Međutim, kako ocenjuje ovaj analitičar, Nagorno-Karabah je od velike važnosti za Rusiju. Obe zemlje slale su svoje vojne savetnike, plaćenike i vojnike u Siriju i Libiju, ali slični postupci Turske u tom regionu koji je blizu Rusije mogao bi da dovede od nenamerne ekslalacije i trajnog narušavanja partnerstva dve države.

- Putin neće dozvoliti da se u većoj meri Turska meša u dešavanja u Karabahu, koji je poznat po tome da predstavlja “rusko dvorište” - kaže Has.

Rusi podržavaju i jedne i druge

Ovaj analitičar ističe da Rusija gaji dobre odnose sa obe strane - ima odbrambeni pakt sa Jermenijom, koja je njen tradicionalni saveznik, a nedavno je "otoplila" odnose sa Azerbejdžanom. Takođe, Moskva prodaje oružje obema stranama.

Turska, sa druge strane, nije krila otvorenu podršku prema Azerbejdžanu pošto te dve države gaje dugogodišnje kulturološke, istorijske i ekonomske veze. Ankara je pružila vojnu podršku zvaničnom Bakuu u sukobima koji su 27. septembra esksalirali između Jermena i Azerbejdžanaca.

900 plaćenika stiglo u Azerbejdžan pre eksalacije

Jermenija, Rusija, Francuska i Iran optužile su Tursku da je poslala borce iz Sirije u Azerbejdžan. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je prošle nedelje da je “jako zabrinuto” zbog angažovanja sirijskih i libijskih plaćenika u regionu Nagorno-Karabah.
Kako javlja Opservatorija za ljudska prava, navodno je 900 plaćenika iz Sirije stiglo u Azerbejdžan, a angažovala ih je privatna turska kompanija koja se bavi bezbednošću.

Zapadne države ovog puta nisu mogle da zažmure na principijalan stav Moskve! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA