Najnovije

BORBE DUŽ CELOG FRONTA: U pomoć Karabahu stižu dobrovoljci iz Francuske i Grčke

Savetnik predsednika Arcaha (Karabaha) - David Babajan - izjavio je da se borbe vode „bezmalo celom dužinom fronta“.

Nagorno Karabah (Foto: Jutjub)

Posebno je naglasio: „Osujećeni su svi pokušaji neprijatelja da probije našu odbranu. Neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i ratnoj tehnici“.

Ako je Azerbejdžan želeo blic-krig sa - čišćenjem celog Karabaha i likvidacijom jermenskog „bezbednosnog pojasa“ – već je izvesno da to nije postigao.

Teško i da će uspeti jer bi to značilo potpuni rat između Azerbejdžana i Jermenije, koja stoji iza Arcaha kao što Turska stoji iza Bakua.

Postoje pretpostavke da je prava namera Azerbejdžana da nizom ofanzivnih dejstava, koja bi trajala možda i nekoliko narednih godina, iznuri Jermene i vojno i ekonomski i da tek tada pokuša sa `završnim udarcem`.

Na udaru bi za to vreme bila pre svega „zonu bezbednosti“ (uključujući Kelbadžar i Lačin, koji spajaju teritorije Karabaha i Jermenije).

Azerbejdžan realizuje ofanzivni plan „Šimšek“ („Munja“) koji predviđa napade u četiri konvergentna smera: 1) na severu, sa strane planinskog venca Murovdag do Kelbadžara; 2) na severoistoku u pravcu Terter-Mardakerta duž reke Terter i grebena Murovdag sa izlazom na granicu reka Tuthun i Bulandihsa sa daljom vezom kod Kelbadžara; 3) na centralnom pravcu od Karabaške ravnice u pravoj liniji kroz Agdam do Kodžalija i dalje do Stepanakerta duž reke Karkarchai; 4) na jugu od ravnice Mil do Hodžavenda, Hadruta, DŽebraila, Fizulija i dalje do Zangelana duž Gajske stepe uz iransku granicu.

Početni plan Bakua bio je da što pre zauzme „bezbednosni pojas“ i izbije na granice bivše sovjetske autonomije Karabah.

Sada se u Bakuu širi naivna verzija da je plan propao jer su ga izdajnici prethodno prosledili u Jerevan. Ovo je siguran znak da su u Azerbejdžanu krenuli procesi koji mogu prerasti u unutrašnju krizu. Čak i u odnosima između klana šefa države Ilhama Alijeva i armijske elite koji je uglavnom poreklom iz Karabaha i njegove okoline.

Azerbejdžan nije odmah uspeo da napadne grebenom Murovdaga.

Plan je predviđao upotrebu vazdušnog napada i spuštanje helikopterskih grupa na određene kote, ali to nije bilo uspešno izvedeno, pa je azerbejdžanska pešadija naišla na prvu liniju odbrane koju su Jermeni za 25 godina pretvorili u neosvojivu tvrđavu.

Na centralnom delu fronta se 1. azerbejdžanski korpus nije pomerio ni metar napred. Uostalom, ispred Agdama je najmanje tri kilometra široko minsko polje.

U pravcu Tertera, Azerbejdžanci su uz ogroman napor došli do Madagiza i stvorili stvarnu pretnju komunikaciji Jermenije i Mardakerta.

Na papiru, napredovanje Azerbejdžanaca najužnom delu fronta izgleda uspešno, ali su od značajnijih naselja uspeli da osvoje samo DŽebrail.

Kritičari tvrde da je Azerbejdžan – ako je hteo veći uspeh – morao u napad baciti i gardijsku tenkovsku brigadu 4. korpusa, potpuno opremljenu tenkovima T-90.

Trenutno Azerbejdžanci na jugu ugrožavaju Hadrut čiji gubitak bi Jermene lišio i Fizulija.

Međutim, pogoršanje situacije na frontovima samo je okupilo Jermene, koji su donedavno bili spremni da pucaju jedni na druge u centru Jerevana.

Ima indicija da EU vrši pritisak na Jerevan i Karabah da predaju Bakuu veći deo „bezbednosnog pojasa“ u zamenu za nekakve bezbednosne garancije. Ali, jermensko društvo nije spremno za takve ustupke.

Azerbejdžan bi u Briselu stajao bolje da Turska nije u Karabah dovela svoje teroriste sa severa Sirije. A ovako, Francuska bezmalo otvoreno podržava Karabah i Jermeniju.

U pomoć Jermenima idu dobrovoljci iz Francuske i Grčke.

Azerbejdžanci bi, po svemu sudeći, velikom svojom pobedom proglasili i samo zauzimanje  Fizulija, DŽebraila i Hadruta.

Objavili bi da su promenili status kvo koji je za njih više nego neprijatan bezmalo četvrt veka.

Azeri upali u jermensku zasedu, tela 60 vojnika ostala pored puta. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA