Najnovije

A MISLILI SU DA JE AN-2: Kineski dronom FH-98 provociraju jermensku PVO (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak obaranja kako se navelo azerbejdžanskog aviona tipa An-2 na nebu iznad Nagorno-Karabaha. Kako je bilo navedeno u pitanju je drugo obaranje ovog tipa aviona, koje je naše susede podsetilo na obaranje poljoprivrednog aviona An-2 iz sastava Samostalni vazduhoplovni vod 2. decembra iznad sela Otok kod Vinkovaca. Međutim, nakandno je utvrđeno da se ne radi o pravom avionu, već da je u pitanju kineski dron.

Gađanje drona (Foto: printskrin sa Tvitera)

Naime, od samog početka Azerbejdžansko vazduhoplovstvo je slalo ove letelice prema spornoj teritoriji Nagorno Karabaha. Na prvim snimcima moglo se videti kako je jermenska PVO uspela da obori jednu takvu letelicu, a onda u četvrtak uveče pojavio se novim snimak gde se vidi eksplozija letelice u vazduhu.

Mnoge je začudilo otkud Azerbejdžanska armija koristi prastare avione An-2 u borbama i šalje ih prmena teritoriji gde se vode borbena dejstva. U početku verovalo se da azerbejdžanska armija sa ovim letelicama obavlja snabdevanje trupa na terenu. Međutim, ubrzo je otkrivena prava istina da li su to pravi avioni i za šta se koriste.

Naime, u pitanju nisu bili kako se mislilo ruski prastari transportni avion An-2, nego je u pitanju kineski dron Feihong-98 (FH-98), koji liči na An-2, odnosno njegovu kinesku kopiju koju je nabavio i Azerbejdžan. Podaci o broju primeraka ovog neobičnog drona je različit prema jednima cifra se kreće oko 50 primeraka, a prema drugima čak 63.

Azerbejdžan ih trenutno koristi za provociranje jermenske PVO, pre svega raketnih sistema zemlja -vazduh tipa OSA (SA-8 Gecko po NATO standardu). Kada ovi dronovi otkriju položaje Jermenaca ili kad oni tovore vatru na dron, na ciljeve se šalju izraelski dronovi samoubice IAI Harop kako bi ih uništili.

Prema jermenskim porcenama u dosadašnjem toku sukoba oborena su čak tri takva drona. Prema poslednjim informacijama ova tri azerbejdžanska drona oborena su sa: PVO sistemom Osa-AK , helikopterom Mi-24V, i PVO sistemom MANPADS „Igla-S“.

U svakom slučaju posle snimka obaranja ovog drona iznad jermenske teritorije pojavila se i satelitska slika aerodroma Yevlakih gde se nalaze razmeštene ove letelice, koje se koriste u ratu protiv Jermenije.

Feihong-98

Dron Feihong-98 (FH-98) razvijen je u zajedničkoj saradnji Kineske akademije za vazduhoplovnu i elektronsku tehnologiju i kineske kompanije SF Ekspres. Ovaj dron prvi problni let imao je 19. oktobra 2018 na poligonu pored grada Baotao ( u prevodu grad Jelena) u kineskoj provinciji Unutrašnja Mongolija na severu Kine.

Ovaj dron nastao je na bazi vazduhoplova Jun-5B, koji je zapravo kopija sovjetskog transportnog aviona namenjenog za laki transport i obuku padobranaca An-2.

Prema dostupnim podacima ovaj dron ima težinu maksimalnu od 5,25 tona, dok prazan iznosi 4, 7 tona. Maksimalna brzina ovog drona je 180 kilometara na čas, a maksimalna visina leta 4.500 metara. Maksimalni dolet letelice iznosi 1.200 kilometara.

Prema rečima Lia Meikuana, inale predsednika Kineske akademije za vazduhoplovnu i elektornsku tehnologiju u ovu letelicu ugrađeni su sistem za kontrolu leta, osmatranje, upravljanje i dodatna tehnologija za osmatranje.

Mnogi su se pitali zašto su se Kinezi odlučili da ovu letelicu pretovre u izviđački dron. Ogovor leži u sposobnosti ove letelice da koristi kratke staze za poletanje osim betonskih i travnate i zemljane, dron ima veliku nosivost. Inače razlog zašto je uzeta upravo kineska letelica Yun 5B jer je pokazao svoju vrednost tokom 63 godine koliko je dugo bio u upotrebi. Inače ovaj avion je imao svoj prvi let 1957. godine. Predstavnici kineske akademije za vazduhoplovnu i elektronsku tehnologiju na promociji ovog drona da se uspostave novi standardi u upravljanju bespilotnim letelicama u kontroli vazdušnog prostora nad Kinom.

Za sad zabeleženo je da je Azerbejdžan prvi inostrani kupac ovog kineskog drona.

Izraelski dron samoubica Harop seje strah i smrt među Jermenima! Snimak pogledajte OVDE!

Izvor: vojnopolitickaosmatracnica.wordpress. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA