Najnovije

MILO ĐUKANOVIĆ PONOVO IRITIRA NAROD: Crna Gora ima pravo na autokefalnu pravoslavnu crkvu!

“Zakon o slobodi veroispovesti ničim ne ugrožava svetinje bilo koje crkve, ili verske zajednice, i njih će i dalje koristiti vernici, a Crna Gora, kao i sve ostale države, ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu”, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub)

On je rekao da je taj zakon dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrednosti, a ni po čemu ne ugrožava ni slobodu veroispovesti, niti svetinje crkve, ili bilo koje druge verske zajednice, pa ni SPC.

"Kada bih čuo jedan argument da država nekim svojim zakonom ugrožava bilo čija verska prava i slobode, verujte da bih sugerisao i Vladi i Parlamentu da ispitamo svoje rešenje", kazao je Đukanović.

Ubeđen sam, dodao je, da smo u četvorogodišnjem radu u Crnoj Gori i u četvorogodišnjim konsultacijama sa vrhovnim pravnim autoritetima u Evropi, na čelu sa Venecijanskom komisijom, sagledali svaki aspekt te materije i da smo napisali moderan i liberalan zakon koji u punoj meri štiti verske slobode.

On je naveo da manipulacija u vezi sa zakonom još traje i da ljudi kroz litije protestuju protiv državne politike Crne Gore, što znači da je reč o pitanju koje nije crkveno, a nije više ni pitanje odnosa države i crkve.

"Rekao bih da je to strogo političko pitanje i na toj političkoj platformi danas su upregnuti interesi raznih struktura koje deluju protiv Crne Gore i njenog građanskog koncepta", ocenio je Đukanović.

Istakao je da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava Crnu Goru od vremena aktuelnog predsednika i političke garniture u Beogradu, nego je, kako navodi, to pojava koja traje vekovima.

Velikosrpski ideolozi, navodi Đukanović, shvatajući da je Kosovo izgubljeno višedecenijskom pogrešnom politikom Beograda, pokušavaju da pronađu supstitut za projekat Velike Srbije.

"Republika Srpska im prvo pada na pamet, ali po mojoj oceni to ne zadovoljava njihove apetite. Republika Srpska sa Crnom Gorom bi mogla biti odgovarajuća kompenzacija za ideologe i realizatore politike Velike Srbije", rekao je Đukanović.

Đukanović naglašava da se primećuje ponavljanje deformiteta u srpskoj nacionalnoj politici u odnosima sa susedima.

"Predsednik Srbije je izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori, čiji je jedan od neupitno deklarisanih ciljeva promena vlasti. Primamo to k znanju i odredićemo se prema tome svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni", poručio je Đukanović.

On je ocenio da i neki u Crnoj Gori smatraju da treba sprečiti suverene državne odluke.

"Velikosrpski nacionalisti u Crnoj Gori smatraju da je crnogorska nezavisnost greška, da je naša orijentacija ka EU i NATO izbor pogrešnog smera i da Crnu Goru treba sprečiti u donošenju takvih suverenih odluka, vratiti je pod kišobran Srbije i učiniti odgovornom prema Srbiji i prema sveslovenskim interesima, čija je centrala u Moskvi", naglasio je Đukanović.

Naveo je da je na jednoj strani koncept multietničke demokratije, evropske i evroatlanske perspektive Zapadnog Balkana, a na drugom polu je konzerviranje prošlosti, a to je neverica u multietnička društva, povratak na ideje iz devedesetih, rekonfiguracija Zapadnog Balkana i umesto postojećih država izgradnja tri uvećane nacionalne države na tom prostoru.

On je zaključio da Crna Gora bira da li će nastaviti putem izgradnje građanske države, multietničkog društva evropskog sistema vredosti i pripadnosti evropskoj i evroatlanskoj zajednici, ili će dozvoliti da bude vraćena na pozicije srpske države kojom upravlja SPC, na pozicije srednjevekovne države.



Pročitajte OVDE zašto je Predrag Bošković odlučio da vrati orden SPC.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA