Najnovije

STRUČNJACI ZABRINUTI: Slučaj žene iz Vuhana pokazao zbog čega će biti veoma teško da se zaustavi smrtonosni virus!

Nikakve simptome korona virusa dvadesetogodišnja Kineskinja nije pokazivala kada je prešla gotovo 650 kilometara i tom prilikom zarazila svojih pet rođaka, navode kineski naučnici sugerišući time da je postupak suzbijanje širenja virusa ušao u tešku fazu.

Koronavirus (Foto: Jutjuub)

Ovaj slučaj mlade Kineskinje koja je iz Vuhana prevalila dalek put kako bi posetila svoje rođake, a koji su nakon njenog dolaska počeli da se razboljevaju, dokaz je da simptomi karakteristični za virus mogu izostati kod prenosioca i prvo se pojaviti kod novozaražene osobe.

Doktor Meijun Vang, lekar Narodne bolnice Univerzteta DŽengdžou, naveo je pojedinost njenog kretanja i samog slučaja.

- Nakon što je prevalila dalek put bez ikakvih simptoma zaraze, rođaci devojke kod kojih je došla, počeli su da se razboljevaju po njenom dolasku. Svih pet rođaka razvilo je upalu pluća. Lekari su je, sumnjajući da je mlada Kineskinja uzrok ovome, sproveli u karantin, gde joj je izvršeno testiranje na korona virus - ispričao je Meijun Vang i dodao kako su rezultati testa na početku bili negativni da bi nakon drugog testiranja oni postali pozitivni.

- Ona nije imala nikakve simptome, glavobolja, grlobolja, kašljanje, niti bilo koji drugi vid mučnina nije bio prisutan u ovom slučaju - rekao je doktor Vang.

On je takođe naveo da je vrlo smelo okriviti nju za oboljevanje rođaka, iako ne može da tvrdi da je to u potpunosti istina, ali je upozorio da ozbiljne indicije na osnovu ispitivanja celog "slučaja" postoje.

- Ukoliko se ispostavi da je bez ikakvih simptoma bila prenosilac sve ovo vreme, onda je pred nama veoma težak zadatak sprečavanja daljeg širenja virusa- zaključio je Meijun Vang.

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pohvalili su zabranu ulaska i izlaska putnika i stanovništva iz pojednih delova Kine, objasnivši da je na taj način "kupljeno vreme" potrebno da se ostatak sveta pripremi na širenje virusa.

SZO organizacija napominje da nije reč o pandemiji, odnosno širenje virusa preko velikog broja međunarodnih granica. Ali, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog slučajeva virusa korona koji nisu direktno povezani sa Kinom ili drugim potvrđenim slučajevima. Gebrejesus je rekao da se sužava mogućnost suzbijanja virusa.

Kineski zdravstveni zvaničnici saopštili su sinoć da je smanjen broj smrtnih ishoda bolesti, kao i novih slučajeva. Međutim, broj slučajeva je u porastu u Južnoj Koreji, Italiji, Iranu i drugim zemljama. Van Kine, više od 1.200 slučajeva virusa korona potvrđeno je u 26 zemalja, kao i osam smrtnih ishoda, saopštila je SZO.

Sada su ključna pitanja koliko je česta pojava prenosa virusa, a da pri tome prenosilac nema nikakave simptome, zaključuje "Gardijan".

Pročitajte OVDE  o čemu je Šojgu razgovarao sa svojim turskim kolegom.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA