Najnovije

AMERI SE DROGIRAJU? Zahtevamo da Rusija odmah prizemlji svoje avione u Siriji!

Uprkos činjenici da Moskva u toj zemlji deluje uz odobrenje službenog Damaska, Sjedinjene Države su pozvale Rusiju da “odmah prizemlji svoje borbene avione” u Siriji.

Su 57 (Foto: Ria)

Kako prenose RIA Novosti, taj je zahtjev iznela stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima Keli Kraft, govoreći na sastanku Veća bezbednosti. Takođe je rekla da Vašington u pogoršanju situacije u Idlibu i dalje podržava Ankaru.

Iz njenog govora je postalo jasno da Sjedinjene Države žele pritisnuti sirijske trupe i ruske vazdušne snage, prisiljavajući Damask da odustane od nadzora nad velikim teritorijima.

„Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prizemlji svoje borbene avione i pozivamo sve sirijske trupe i njihove ruske saveznike da se povuku na linije za razgraničenja vatre povučene 2018. godine”, poručila je Keli Kraft.

Podsetimo da je juče zatraženo održavanje hitne sednice Veća bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi s eskalacijom situacije u Idlibu koja je dovela do smrti turskih vojnika.

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vladimir Nebenzija, govoreći o situaciji je naglasio da se incident s turskim vojnim osobljem dogodio izvan promatračkog mesta i na teritoriji druge zemlje. Istovremeno je naglasio da sirijska vojska ima pravo da reaguje na terorističke napade na svojoj teritoriji.

Jednako neverovatni zahtevi dolaze iz Ankare. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, govoreći u Istanbulu, otkrio je sadržaj svojih telefonskih razgovora s ruskim liderom Vladimirom Putinom. Erdogan tvrdi da je tražio od ruskog predsednika da ostavi Tursku „jedan na jedan“ sa sirijskim vlastima.

„Juče sam pitao  Putina koji su vaši ciljevi u Siriji? Ako ćete stvoriti vojnu bazu, učinite to, ali povucite trupe od nas. Rekao sam mu da se tako možemo suočiti s režimom Bašara al-Asada”, Erdoganovu izjavu prenosi TASS.

Dodao je da se broj poginulih turskih vojnika tokom vazdušnog napada sirijske vojske u Idlibu povećao na 36. Erdogan je rekao da “ni u kom slučaju” ne smatra “sirijsko pitanje” avanturom ili želju za proširenjem granica Turske.

„Tamo smo ušli ne na poziv Asada, već na poziv sirijskog naroda. I dok ljudi ne zatraže da odemo, mi odatle nećemo otići”, rekao je turski predsednik.

Pročitajte OVDE   šta je to božji dar za Amere.

Izvor: logicno. com/Nermin N.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA