Najnovije

ŽANDARMERIJA STIGLA U ŠID! SRPSKI GRAD POD OPSADOM! Veliki talas migranata tek se očekuje!

Prve policijske snage, kako je i najavljeno, već su stigle u Šid kao ispomoć u odbrani od napada migranata na tamošnja domaćinstva koja su u poslednje vreme sve učestalije.

Žandarmerija (Foto: Jutjub)

Stanovnici Šida godinama se bore s problemima koje izazivaju migranti koji tu borave. Osim što spavaju u napuštenim kućama i fabrikama, a kako se spekuliše, pored toga što uznemiravaju, oni i pljačkaju građane, stvaraju i ostavljaju smeće, prave buku, često i prete građanima.

Da li migranti postaju problem u Srbiji?

Prema rečima Božidara Spasića stručnjaka za bezbednost, jedan deo migranata ne želi da uđe u sistem zaštite koji ima Srbija, jer veruju da će se tako lakše domoći neke od država EU.

Šid u „vanrednoj situaciji“

Deo oko Šida je, dodaje on, područje koje obuhvata kompletan pojas ka hrvatskoj granici, a slanje naših specijalnih jedinica u taj deo Srbije je rezultat upravo ponašanja naših zapadnih i severnih suseda, Hrvata i Mađara, koji su u potpunosti blokirali svoje granice.

„Na području oko Šida stvorila se jedna koncentracija migranata koji su ranije u grupama ili bili propuštani, ili uspeli na neki način da prođu granice ka EU. Zato su se skoncentrisali na ovaj deo, jer misle da će ponovo moći da se prebace preko granice, i to predstavlja veliki problem. NJih ima nekoliko stotina, što nije malo,“ objašnjava Spasić.

To čekanje kod migranata izaziva nervozu, smatra on, što izaziva nasilničko ponašanje, iako im je Srbija ponudila potpunu zaštitu, od smeštaja do školovanja dece. Ono na šta Spasić upozorava je i činjenica da među tim migrantima ima dosta onih koji su se borili na ratištima ili se bavili kriminalom, što dodatno stvara problem, imajući u vidu da posle otvaranja turske granice nas neminovno čeka novi talas migranata.

Čeka nas novi talas

„To je znak za naše organe da pod hitno reaguju. Ovo nije prvi put da se naša javnost susreće sa ovim problemom. Svojevremeno je na jug naše zemlje, na granicu sa Bugarskom, bila poslata vojska koja je zajedno sa policijom blokirala granicu i to područje jedno vreme držala pod kontrolom dok se situacija nije smirila. Dakle, u ovom slučaju, sasvim se legalno postupa,“ smatra Spasić. 

Svetlana Palić iz pres službe Centra za izbeglice i migrante Komesarijata za izbeglice i migracije, kaže da se napadi prijavljuju policiji.

„Građani kada imaju problem dolaze u MUP. Migranti koji borave izvan prihvatnih centara su migranti koji nisu prošlu proceduru koja se inače prolazi.  Za incidente smo čuli tako što naši ljudi ne sede samo po centrima, već obilaze područja gde pretpostavljamo da ima migranata i pozivaju ih da uđu u naše centre“, kaže naša sagovornica.  

Ne žele u prihvatne centre

Prema njenim rečima, po podacima sa terena, u pograničnom području ima više stotina migranata koji nisu registrovani, dok ih u delu oko Šida ima između 100 i 200.

Spasić napominje da je ponašanje Evropske unije Srbiju nateralo da slanjem specijalnih jedinica u Šid uvede bukvalno jedan deo vanrednog stanja.

„Kada se šalje Žandarmerija, i posebne antiterorističke jedinice na neko područje, to je znak da na jednom delu naše teritorije imamo narušavanje javnog reda i mira u većem obimu,“ kaže on.

Novinari lokalnih medija sa tog područja za Sputnjik kažu da se migranti koji napadaju imanja meštana uglavnom kreću po periferiji, i nazivaju ih „pokretnim migrantima“, jer se na zadržavaju na jednom mestu. Operišu uglavnom noću, a u poslednje vreme počeli su da upadaju ljudima u kuće i po danu. Kradu sve što im dođe pod ruku, a policija ne može da ih uhvati lako, jer se veoma dobro skrivaju.

Skup protiv ilegalnih migranata u Subotici: Osećamo se nebezbedno! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA