Najnovije

VOJNI SINDIKAT: Vučić da naredi da se obustave aktivnosti VS koje nisu neophodne

Vojni sindikat Srbije pozvao je predsednika Aleksandra Vučića da kao glavnokomandujući vojsci naredi da se odmah obustave sve aktivnosti u vojsci koje nisu "preko potrebne" i usmerene isključivo na borbu protiv epidemije korona virusa i održavanje operativnosti Vojske Srbije.

Vojska Srbije (Foto: vs. rs)

Iz Ministarstva odgovaraju da se u Vojsci Srbije poštuju sve propisane mere nadležnih organa u borbi protiv koronavirusa.

U poslednja dva dana Vojni sindikat Srbije, dobio je nekoliko pritužbi pripadnika Vojske Srbije, u kojima se navode primeri nepoštovanja mera za zaštitu od pandemije virusa korona, koje je propisala i naredila Vlada Srbije, navedeno je u saopštenju.

Nepoštovanje mera, kako ističu, najviše se ogleda u neoslobađanju od dolaska na posao majki koje imaju decu starosti do 12 godina kao i pripadnika koji imaju hronična oboljenja pa su zbog svog zdravstvenog stanja najugroženiji.

Pripadnici VS kao veliki problem ističu i sprovođenje redovnih aktivnosti vojske poput višednevne kolektivne obuke, koja se u određenim jedinicama realizuju kao da nije vanredno stanje, dodaju iz sindikata, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Takav slučaj, kako kažu, postoji u 98. vazduhoplovnoj brigadi koja u ovom trenutku izvodi višednevnu kolektivnu obuku u terenskim uslovima na jednoj lokaciji u Srbiji i gde, prema informacijama kojima raspolažu, "već ima zaraženih virusom korona, zbog čega objektivno preti opasnost prenošenja zaraze" i na ostale pripadnike prilikom povratka u matičnu bazu.

"Imajući u vidu da se mere zaštite od pandemije poštuju i sprovode u svim drugim ministarstvima (MUP, prosveta, zdravstvo itd), i da je Vojska Srbije jedina institucija gde se u potpunosti ne poštuju i ne sprovode mere zaštite od pandemije, tražimo od predsednika Republike kao glavno komandujućeg, da naredi načelniku Generalštaba da odmah obustavi sve aktivnosti koje nisu preko potrebne i usmerene isključivo na borbu protiv pandemije i održavanja operativnosti Vojske, a naročito one koje se mogu realizovati u drugim terminima nakon ukidanja vanrednog stanja", navode iz Vojnog sindikata.

Takođe traže da se roditeljima koji imaju decu do 12 godina, naročito majkama i samohranim roditeljima, kao i licima koja boluju od hroničnih bolesti, odmah omogući rad od kuće.

Podsećamo da su zbog nepoštovanja naređenih mera zaštite od pandemije već pokretani i okončani sudski postupci u kojima su izricane zatvorske kazne i ne bismo želeli da prava pripadnika VS štitimo tako što ćemo protiv odgovornih u Vojsci Srbije podnositi krivične prijave, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane: Vojska sprovodi naređene mere nadležnih organa u borbi protiv koronavirusa

Povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije, Ministarstvo odbrane ističe da se u Vojsci Srbije poštuju sve mere nadležnih organa u cilju zaštite pripadnika od koronavirusa.

“Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije uputili su svim organizacionim celinama obavezujuću instrukciju Vlade Srbije tokom vanrednog stanja i niz odluka i naređenja koje treba preduzimati i cilju sprečavanja širenja infekcije Covid-19”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su naglasili da su stvoreni uslovi da se propisane mere mogu sprovesti, kako bi svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili maksimalno zaštićeni od moguće infekcije.

“O sprovođenju planskih aktivnosti obuke u jedinicama Vojske Srbije ovih dana smo transparentno izveštavali na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, s obzirom da Vojska Srbije, uz poštovanje propisanih mera, sprovodi aktivnosti na očuvanju svoje borbene gotovosti i u uslovima vanrednog stanja”, dodaje se.

Ministarstvo odbrane ističe da su obezbeđene dovoljne količine zaštitnih sredstava i opreme, posebno za one pripadnike koji zbog svojih dužnosti na terenu dolaze u kontakt sa drugim licima.

Za sve kojima to uslovi posla omogućavaju dozvoljen je rad od kuće, a to se naročito odnosi na ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima, na trudnice i lica starija od 60 godina, kao i za roditelje deteta do 12 godina života i deteta sa posebnim potrebama. Svi pripadnici upoznati su sa merama prevencije i inicijalnim simptomima infekcije kako bi se na vreme javili lekaru. Detaljno su propisane mere i stvoreni uslovi za njihovo pridržavanje u okviru radnih aktivnosti pripadnika, kao što su kontrola ulaska i izlaska, dezinfekcija ruku na ulasku, uslovi za održavanje službenih sastanaka i slično, naglašeno je iz Ministarstva.

“Sve navedeno i druge preduzete mere u vanrednom stanju potvrđuju da se u Vojsci Srbije radi organizovano, aktivnosti se sprovode planski, sa brigom za ljude, kako bi Vojska Srbije sačuvala svoju spremnost da i u ovim uslovima može da izvrši sve dobijene zadatke”, navodi se.

U Ministarstvu su naglasili da briga Vojnog sindikata Srbije, koju, po njihovim rečima prenose i pojedini mediji, “pre služi za političku promociju te organizacije i njenog predsednika, a o pripadnicima Vojske Srbije svakako brine država kojoj oni, kao i svojim građanima, i u ovim uslovima požrtvovano služe”, zaključili su u saopštenju.

Pročitajte OVDE  ko je bio Dragoslav Kosmajac.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA